Angela Merkel znala da SAD špijuniraju EU?

 
  • 2

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel zahteva od Angele Merkel da kaže da li je za aferu prisluškivanja " znala i da li je to tolerisala"

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel sumnjiči kancelarku Angelu Merkel da je znala da Sjedinjene Američke Države špijuniraju Evropsku uniju, navode danas francuski mediji.

- Reakcija kancelarke navodi na sumnju da je ona makar površno znala za špijunažu - tvrdi Gabrijel u intervjuu koji će nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) objaviti u sutrašnjem izdanju, kako navodi francuski list "Ekspres".

Lider glavne nemačke opozicione stranke sada zahteva od Angele Merkel da "kaže da li je za to znala i da li je to tolerisala", piše "Ekspres".

Nemačka vlada saopštila je danas da, ako se medijski izveštaji o prisluškivanju potvrde, neće biti prihvatljiv model ponašanja hladnog rata među partnerima koji zahtevaju uzajamno poverenje u oblasti novog transatlantskog trgovinskog sporazuma.

BILT: PRISLUŠKIVANJE NIJE NOVOST

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je povodom afere u kojoj su bezbednosne službe SAD prisluškivale kancelarije i kompjuterske mreže EU da živimo u svetu gde prisluškivanje nije novost ni za koga, ali da je nešto sasvim drugo ako su meta prisluškivanja diplomatska predstavništva.

Bilt je, odgovarajući na pitanje novinara Asošijeted presa posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, rekao da on zaista ne zna da li se to dogodilo ili nije.

- Ali ja pravim vrlo jasnu razliku između činjenice da živimo u svetu gde se prisluškivanje dešava i za većinu nije novost i toga da li je došlo do provaljivanja u komunikaciju diplomatskih predstavništava. To je potpuno druga stvar - rekao je Bilt, dodajući da u ovom trenutku kruži mnogo optužbi u vezi sa aferom prisluškivanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Milena Popović o filmu "Izlet"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA