(UZNEMIRUJUĆE) Počeo novi život nakon što mu je srpski hirurg presadio lice (FOTO) (VIDEO)

 
  • 30

Iako se svako jutro budi sa strahom da li će ostati bez novog lica, Noris se ne predaje. Nakon što je ponovo naučio da jede i priča, uveliko uzima onlajn časove iz informacionih sistema

Nakon što mu je u pucnjavi uništena polovina lica, Ričard Li Noris (37) čitavih 16 godina živeo je u paklu. Bez zuba, nosa i dela jezika, nije bio u stanju da oseti mirise, a kada bi izlazio iz kuće (uglavnom noću) bio je primoran da se krije iza maske.

Ovako je životario sve dok mu tim hirurga na Univerzitetskoj klinici u Merilendu, među kojima je bio i plastični hirurg poreklom iz Srbije dr Branko Bojović, nije podario novo lice.

U jednoj od najkomplikovanijih operacija zamenjeni su mu vilične kosti, zubi, jezik, nervi i mišići lica. Zahvat je trajao 36 sati, u njemu je učestvovalo čak 150 lekara i sestara, a novo lice dobio je od donatora, koji su istoga dana spasili živote još pet pacijenata.

- Dok sam ličio na monstruma, čudio sam se što se više ljudi nije sklanjalo u telefonske govornice ili što nisu lomili vratove dok su buljili u mene - rekao je nedavno Noris, kome su specijalisti objasnili da i dalje postoji veliki rizik od odbacivanja organa i da zbog toga mora na svakodnevnu vizuelnu kontrolu.

- Svaki dan se probudim sa strahom: da li je danas dan kada ću ući u stanje odbacivanja, i da će biti tako loše da tu lekari više ništa neće moći da urade - objasnio je Ričard.

No, iako se svako jutro budi sa strahom da li će ostati bez novog lica, Noris se ne predaje.

Nakon što je ponovo naučio da jede i priča, uveliko uzima onlajn časove iz informacionih sistema, ali i razmišlja o osnivanju fondacije koja bi pomogla u plaćanju svakodnevnih troškova budućim pacijentima koji se podvrgnu transplantaciji lica.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanin

    29. jun 2013 | 21:50

    Nije ga bog upucao!!! Procitaj pre nego sto posaljes komentar!

  • Dule

    29. jun 2013 | 21:31

    šta bog pokvari,nauka popravi! svaka čast!

  • ana

    29. jun 2013 | 22:17

    Bog je dopustio da čovek bude upucan i godinama živi u agoniji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA