BiH: Parlament pod opsadom (VIDEO)

 
  • 4

Noć pred zgradom institucija BiH provodi hiljade građana, a masovnija okupljanja zbog neusvajanja zakona o JMBG najavljena su ponovo za četvrtak u 10 sati

Predstavnici građana okupljenih ispred parlamenta, od kojih je troje ranije pregovaralo sa zaposlenima u zajedničkim institucijama BiH, nisu postigli dogovor sa parlamentarcima oko usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Jedan od demonstranata, sarajevski glumac Feđa Štukan, rekao je novinarima da na novoj sednici parlamenta BiH 17.  juna, najverovatnije neće učestvovati poslanici iz Republike Srpske, zbog čega neće biti kvoruma, pa zakon neće biti usvojen.

U međuvremenu, troje predstavnika okupljenih građana su se odazvali pozivu zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH da pregovaraju o problemu donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Demonstranti su i dalje okupljeni ispred zgrade institucija BiH, koje su blokirali i ne dozvoljavaju nikome da je napusti, zahtevajući da se odmah donese zakon o jedinstvenom matičnom broju.

U zgradi se nalaze poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH, kao i učesnici Konferencije guvernera zemalja jugoistočne Evrope, kojima takođe nije dozvoljen izlazak iz zgrade.

Mediji su javili da su tri osobe, među kojima je i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Slavko Jovičić, zatražile lekarsku pomoć, ali da demonstranti nisu dopustili osoblju hitne pomoći da uđe u zgradu parlamenta.

Mediji javljaju da je zgradu uspeo da napusti predsedavajući Saveta ministara Vjekoslav Bevanda, čiji su se pripadnici obezbeđenja sukobili sa okupljenim građanima.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH Himzo Selimović poručio je da zgrada zajedničkih institucija nije ugrožena, kao ni ljudi koji se u njoj nalaze, ali da su sve prilazne puteve blokirali građani Sarajeva koji protestuju, zbog čega je onemogućen normalan ulazak i izlazak iz objekta.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta, Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zutica

    6. jun 2013 | 22:48

    Pa mora viss, narodu je dosta vasih politickih igri i prepucavanja...

  • Zutica

    7. jun 2013 | 03:28

    A ako poslanici iz RS pobegnu onda proteste i u Banja Luci da se dignu...dosta je Dodikeve imperije bilo...covek 100 godina vlada...a nije on jedini de su oni iz Federacije Tihic, Covic i ostali...nista nisu uradili da bi odvukli BiH u EU i da pomognu gradjanima...jedan zakon o manjinama nemogu da postignu...i netreba priznati izbore sledece godine jer svaki gradnjanin u svetu ima pravo na slobodu sto je deo principa demokratije...

  • Ah

    8. jun 2013 | 01:45

    John, tebi ocito nedostaje informacija, cim slusas Pandurovicku! Ako traze da se ukine Federacija, onda traze i ukidanje Rs-a, jer u Parlmaentarnoj skupstini BiH nisu zastupjeni samo federalni zastupnici, a majke sa djecom i kolicima na skupu za ukidanje RS-a, mo's mislit'??? Pitaj Banja Luku sta misli, jer ocito nemas svoje misljenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA