Mornarima kod Smedereva stigli hrana i lekovi

 
  • 3

Jedan helikopter uspeo je da sleti i spusti pomoć zarobljenim mornarima. Na Dunavu zarobljeno ukupno 13 mornara na dva broda

Akcija dopremanja hrane i lekova dvojici mornara Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i jedanaestočlanoj posadi ukrajinskog broda upravo je završena.

Dvojici srpskih mornara hrana je dopremljena helikopterom, a Ukrajincima je paket pomoći od 50 kilograma hrane dopremio Crveni krst Srbije.

Ranije danas jedan od srpskih mornara Stanislav Gicelanović rekao je za Telegraf.rs da on i njegov kolega jako loše stoje sa zalihama hrane.

- Hrane imamo još malo, ostali smo na pola hleba - poručio je Gicelanović.

Zarobljeni brodovi nalaze se preko puta Smederevske tvrđave, na oko 300 metara od obale. Radi se o jednom brodu JRB-a i ukrajinskom brodu "Kamenec Podolski".  Zbog leda kojim su okruženi, nije im bilo moguće pomoći nikako drugačije osim iz vazduha. Dok pomoć nije došla, mornari su imali problem s grejanjem, lekovima i strujom, koju i dalje imaju samo dva sata u toku dana.

- Goriva imamo još malo, ali sve oko nas je zaleđeno, ne možemo nigde. Imamo problem s telefonima, punimo ih agregatima i s njima imamo struje 2 ili 3 sata dnevno. Užasno je hladno, ne možemo ni napolje, ni unutra. Meni je skočio pritisak, ali sam tražio lekove, pa se nadam da će sutra da stignu - kaže Gicelanović za naš portal.

Mornari mogu da kontaktiraju s porodicama samo kada imaju baterije u telefonima. Stanislav jedino tako održava kontakt sa svojom suprugom. On i Biljana razdvojeni su već mesec dana. Od kada je led zarobio njegov brod, supruga Biljana je veoma zabrinuta.

- Sačuvaj Bože, samo na njega mislim! Šta znam, možda led može da probije taj tank, pa da bude svašta. On i ja se čujemo uveče, kad ima bateriju, ali ona traje dva sata. Sreća, pa se dobro oseća, ali nemaju ni hranu ni lekove. Ovo je strašno! - kaže Biljana Gicelanović za Telegraf.rs.

Stanislav se ovim poslom bavi od 1985. Iako nije prvi put da duže odsustvuje od kuće, na ovakve situacije, ipak, nije navikao.

- U brodarstvu sam 27 godina, svašta smo videli, ali ovako nikada nije bilo - završava Gicelanović.

(M.Stojanović)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milicin_tviter

    13. februar 2012 | 14:30

    RT @telegrafrs: DRAMATIČNO: Mornari kod Smedereva nemaju ni hleba, ni lekova! http://t.co/CZyrnzaT #Srbija

  • NinaSoldier

    13. februar 2012 | 14:29

    o Booze..:(( RT @telegrafrs DRAMATIČNO: Mornari kod Smedereva nemaju ni hleba, ni lekova! http://t.co/C1SCJriE #Srbija

  • telegrafrs

    13. februar 2012 | 14:28

    DRAMATIČNO: Mornari kod Smedereva nemaju ni hleba, ni lekova! http://t.co/CZyrnzaT #Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA