Uvedeno vanredno stanje u Crnoj Gori!

 
  • 2

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore zbog obilnih snežnih padavina uveo vanredne mere na celoj teritoriji

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore proglasio je večeras vanredno stanje na čitavoj teritoriji te države zbog ekstremnih snežnih padavina. Vanredno stanje proglašeno je zbog nezapamćenog snega, koji je gotovo u potpunosti blokirao Crnu Goru i uzrokovao niz problema.

Imajući u vidu najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, a sa ciljem smanjenja štetnih posledica, Savet je zaključio da je uvođenje vanrednog stanja opravdano, saopšteno je nakon sednice tog tela.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore čine predsednik države Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić. Sednici su, po pozivu, prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Boro Vučinić i Ivan Brajović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić i direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

Ne čeka se parlament

Ustavom Crne Gore  predviđeno je da parlament proglašava vanredno stanje, ali ukoliko najviše zakonodavno telo iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da zaseda, onda odluku može doneti i Savet za odbranu i bezbednost, a Skupština će je kasnije verifikovati. Koordinacioni tim za vanrednu situacije prethodno je predložio Savetu za odbranu i bezbednost da proglasi vanredno stanje na teritoriji cele Crne Gore

Proglašenje vanrednog stanja zbog elementarnih nepogoda podrazumeva zatvaranje saobraćajnica, dopremanje hrane i lekova zavejanim područjima, poseban režim rada škola i bolnica, kao i hitnu nabavku prevoznih sredstava za distribuciju pomoći.

Sneg paralisao saobraćaj

Crnu Goru zahvatio je novi veliki snežni talas, koji ju je u potpunosti blokirao i uzrokovao niz problema. Obilan sneg potpuno je paralisao sve vrste saobraćaja u Crnoj Gori i stvorio nove probleme u snabdevanju strujom. Spasilačke ekipe, uz pomoć vojske i policije, danas su imale pune ruke posla sa izvlačenjem putnika sa zavejanih drumova, pošto je visina snežnog pokrivača na rekordnom nivou.

Još je u toku akcija deblokiranja voza sa oko 50 putnika, koji je zaustavljen kod Kolašina zbog lavine koja se obrušila na deo pruge između Trebješnice i Lutova. Posebno dramatično stanje je u drumskom saobraćaju, pošto su u prekidu gotovo svi putni pravci u Crnoj Gori. U veoma teškoj situaciji je sever Crne Gore, gde je već danima neprohodna većina lokalnih puteva, a gotovo sva sela na tom području su zavejana.

Struje nema dovoljno

"Elektroprivreda Crne Gore" saopštila je da ulaže maksimalne napore da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom održi uredno snabdevanje strujom, ali se u međuvremenu priprema i plan uvođenja restrikcija u slučaju da se dodatno pogoršaju energetske prilike. Iz EP CG  naveli su da je zbog hladnog vremena potrošnja struje na rekordnom nivou, pa se apeluje na potrošače da je racionalno troše.

Iz Meteorološkog zavoda za sutra su najavili još intenzivnije padavine, a stabilizacija vremenskih prilika može se očekivati tek od utorka. Snežno nevreme do sada je odnelo tri ljudska života u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/agencije)

 

 

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    11. februar 2012 | 20:32

    Vanredno stanje u Crnoj Gori! http://t.co/0y7WUfPv

  • dragana

    11. februar 2012 | 20:06

    sramota je sto u glavnom gradu se ici ne mozr i sto bas odrzavaju cistocu...sramota za drzavu i vladare cg.....samo poplava ... evo nas bog dosta kaznjava,nemamo drzavu kako treba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA