INTERVJU, JOVAN NIKOLIĆ: Izgradite kuću za 500 evra po kvadratu - ključ u ruke!

Celokupan patent je za sada poznat samo Lafaržu, od koga je i pristigla nagrada za najbolji inovativni projekat ekološke gradnje u Evropi

  • 14

Kako doći do kvadrata gradnje za 500 evra ili kuće koja nastaje u fabrici, a ne na gradilištu? Ili kako da uštedite energiju do 80 odsto? Odgovore na sva ova pitanja daje inovativni Q sistem gradnje beogradske kompanije "Quattro Houses", koji najavljuje revoluciju u održivoj gradnji u našoj zemlji.

Autor patenta inženjer Jovan Nikolić za Telegraf.rs kaže da patent koji je osmislio ostvaruje brojne uštede u kućnom budžetu, a cena objekata izrađenih Q sistemom gradnje iznosi od 500 evra po kvadratnom metru, što je čini  jeftinijom od najpovoljnije gradnje u Evropi i istovremeno najbržom.

Svakako najznačajnije je da se radi o patentu koji je osmislio naš inženjer, razvoju novog srpskog brenda, u zemlji koja je među najvećim svetskim potrošačima energije po jedinici proizvoda. Srpske zgrade troše tri puta više energije nego one u Evropi, a Q sistem nudi uštedu energije do 80 odsto.

Koje su osnovne karakteristike Q sistema?

- Na prvom mestu bih istakao energetsku efikasnost, koja ne samo da je trend u svetu, nego je sada neophodna i po zakonu naše zemlje. Q objekti štede energiju i do 80 odsto. Brzina gradnje je izuzetna, procesi se odvijaju istovremeno, nema majstora koji se razvlače mesecima po gradilištu, niti čišćenja oko objekta nedeljama nakon završetka radova. Ukratko - postiže se visok standard stanovanja za nisku cenu.

Cena od 500 evra po kvadratu je prilično niska, kako se to odražava na kvalitet gradnje?

- Q sistem postiže smanjenje cene samom tehnologijom gradnje. "Quattro Houses" je prva kompanija koja prilikom montaže elemenenata i njihove proizvodnje na samom početku izbegava "termalne mostove". Ovi mostovi troše energiju, stvaraju vlažnost i kondenzaciju. Paneli imaju konstantnu, neprekinutu izolaciju sa spoljašnje i unutrašnje površine zida debljine oko 15 cm.

Kojom tehnologijom se proizvode paneli i da li je njihov sastav unapred definisan?

- Korisnik ne može da bira i određuje šta će biti u panelu, jer smo mi već dobro proučili njihov sastav, što znači da ni investor ne može da unosi izmene. Dobijate baš ono što ste i platili. Izolacija koja se stavlja u panele može biti bilo koja – stiropor, stirodur, čak i presovana trava ukoliko korisnik to zahteva.

Izolacija je hermetički zatvorena i u slučaju požara ne može da gori, širi vatru ili gasovima ugrožava živote. Nakon vatrene stihije ona se jednostavnim "punjenjem" zidova vraća gde je i bila pre nesreće, bez rušenja zidova.

Kako ste došli na ideju za ovakav patent?

- Živeo sam u Americi i bio svedok uragana na Floridi koji je duvao 260 kilometara na sat. Kako sam stanovao na metar od okeana, sve mi se dešavalo pred očima. Gledao sam kako kuće lete, krovovi… Došao sam na ideju panelne gradnje, ali smo oko prevazilaženja termike imali mnogobrojnih problema.

Proučavali smo strana i domaća rešenja, i nakon tri godine, setili smo se da upotrebimo stare srpske talpe koje se na našim prostorima koriste vekovima. Izolaciju smo postavili sa obe strane, a postojeći patent nadgradili još jednim patentom. Taj deo je tajna, jer želimo da stvorimo srpski brend i da ga kao takvog zaštitimo.

Celokupan patent je za sada poznat samo Lafaržu, od koga smo i nagrađeni za najbolji inovativni projekat ekološke gradnje u Evropi.

Da li u Srbiji postoji već izgrađen objekat Q sistemom?

- Kompanija "Quattro Houses" je sagradila jednu luksuznu kuću u Grockoj. Kada smo je snimili termalnom kamerom i pokazali rezultat, svi su bili zapanjeni koliko je objekat dobro izolovan. Bitno je da Q nekretnine, što se potvrdilo u slučaju ove kuće u Grockoj, štede  novac u kućnom budžetu. Ako se uzme u obzir da je čak 60 do 70 odsto troškova održavanja objekta, zapravo trošak zagrevanja i hlađenja, jasno je koliko je značajno imati male toplotne gubitke i manju emisiju ugljen-dioksida, što Q sistem garantuje.

Kako vratiti poverenje u građevinsku industriju Srbije?

- Kupci su kod nas maksimalno sigurni. Iza "Quattro Houses" stoji naša poslovna banka kao garant. Tražimo da kupac položi celokupan depozit u banku, koji tu i ostaje sve do momenta predaje nekretnine.

Od trenutka potpisivanja ugovora, depozit se čuva a mi gradimo našim sredstvima. Tek kada se, uz prisustvo nadležne osobe iz banke izvrši primopredaja, novac se prebacuje na naš račun.

U ugovoru je definisan rok završetka radova i mi garantujemo da, ukoliko dođe do probijanja rokova, plaćamo kaznene poene, zateznu kamatu od 0,3 do 0,5 odsto. Svi naši objekti su novi i samim tim se automatski upisuju u zemljišne knjige, jer smo u C klasi po pitanju energetske efikasnosti.

Jako nam je važno da su svi učesnici sigurni, kupac, banka i mi kao izvođači radova. U ovoj industriji je bilo dosta prevara, stanovi su prodavani i po nekoliko puta. Nama je najbitnije uspostavljanje poverenja i 100% sigurnost svakog kupca i investitora.

(Ljiljana Vučetić)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja Markovic

    20. april 2013 | 12:28

    Pa valjda je svima jasno da se proizvodi ne porede samo po ceni, vec po kvalitetu. Mozete kupiti NIke patike i na pijaci, ali ce vam posle mesec dana trebati nove. Svaka cast onima koji su izumeli ovaj sistem, sramota je da Srbija bude cak i u gradjevini najlosija u Evropi.

  • Nikola Ristic

    20. april 2013 | 12:22

    Verujem da Lafarz ne bi dodelio nagradu nekome ko to ne zasluzuje. Takva imena se ne kockaju sa svojom reputacijom. Lepo je cuti da ovakvih primera ima i u nasoj zemlji.

  • Nikola Ristic

    20. april 2013 | 12:20

    Poredjenje odredjenog sistema gradnje samo na osnovu cene je isto kao i poredjenje original patika i patika na pijaci. Mozete upiti Nike i na ulici i to za 1000 dinara, ali ce vam posle mesec dana biti potrebne nove. Verujem da Lafarz ne bi dodelio nagradu nekome ko to ne zasluzuje, takva imena se ne kockaju sa svojom reputacijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA