ZDRAVKO ŠOTRA: Pozdravljam Telegrafovu inicijativu da se snimi serija o "Nemanjićima", mesto joj je na RTS-u!

 
  • 3

- Naš narod ima bogatu istoriju, ali iz nje ne izvlači nikakve pouke jer je i ne poznaje. Bilo bi dobro početi s Nemanjićima, koji su imali državu kad nije postojalo više od deset procenata današnjih evropskih država - kaže istaknuti srpski reditelj

Istaknuti srpski filmski i televizijski reditelj Zdravko Šotra podržava inicijativu Telegrafa o snimanju TV serije o dinastiji Nemanjić i poručuje da je ovakvom projektu mesto na Javnom servisu Srbije.

Nakon teksta u kome smo anketirali predstavnike stručne javnosti, ali i direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, o tome šta misle o jednoj ovakvoj inicijativi, o svemu smo porazgovarali i sa autorom nekih od najgledanijih TV serija.

U čemu bi bio značaj ovakvog TV projekta?

- Čuo sam kako jedan političar na visokom položaju izjavljuje: "Nas ne zanima prošlost, zanima nas budućnost". U ovim rečima nema državničke mudrosti. Prošlost, sadašnjost i budućnost su tesno povezani delovi našeg bitisanja. Da bi se jasnije gledalo u budućnost, mora se znati prošlost. Ne kaže se tek tako za istoriju da je učiteljica života. Naš narod ima bogatu istoriju, ali iz nje ne izvlači nikakve pouke jer je i ne poznaje. Mi smo, dakle, loši đaci učiteljice života, zato stalno ponavljamo iste greške. Pozdravljam svaku ideju koja donosi napredak u tom pravcu. A bilo bi dobro početi s Nemanjićima, koji su imali državu kad nije postojalo više od deset procenata današnjih evropskih država.

 Mislite li da potreba za ovakvim serijama raste ako uzmemo u obzir sve veći uticaj koji serije poreklom iz Turske imaju na srpsku publiku?

- Nama istoriju pripovedaju oni koji su nas vekovima držali u mraku i nabijali na kolac. Te serije su deo državne propagande Turske, koja bi da se vrati ovamo.

 Uzevši u obzir Vaše iskustvo sa snimanjem najgledanijih TV serija, koliko bi jedan ovakav projekat mogao da košta?

- Koliko serija i epizoda, na to bi mogao da odgovori samo scenarista koji je prikupio celokupnu građu o Nemanjićima. Serije iz epohe jesu skuplje, posebno ako ih rade ljudi bez iskustva i ako se mnogo njih ugrađuje.

 Možemo li da očekujemo da se Vi latite ovakvog projekta?

- To bi bio preveliki zadatak za moje godine.

 Već smo konstatovali ogroman nacionalni značaj koji bi ovakva serija imala. Da li bi bilo prikladnije da ga emituje Javni servis ili neka od komercijalnih TV stanica?

- To je isključivo u domenu Javnog servisa, on zato i postoji. Ali on polako propada jer je ostavljen bez sigurnog načina finansiranja. Pretplata se ubira bukvalno kao dobrovoljni prilog, pa ko da.

(M. Stojanović / Foto: Tanjug)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aquarius

    1. februar 2013 | 17:06

    пре ће томпсона и готовину довести на ртс, него што ће снимити серију о Немањићима...

  • Srdan Mijatov

    1. februar 2013 | 16:45

    Nasa istorija je vazna za sve,srbe rodjeni u domovini ili u inostranstvu, Aki nemas istoriju nemas ni buducnost,muka mi kas citam anse ljude iz domovine kako Pisu o narodu i domovini i zao mi je jer izgleda da bi neki prodali majku za sitnis zivim 47 god. U inostransastvu Ali Sam ipak otisao u domovini da odsluzim vojni rok!

  • mabula

    1. februar 2013 | 19:02

    Bude li ovaj režirao ja neću da gledam. Duško Kovačević je pravi čovek za to a ne ovaj sladunjavi, površni ne umetnik!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA