Izrael bombardovao sirijski konvoj oružja namenjen Hezbolahu!

Cilj napada vojske jevrejske države je bio konvoj kamiona sa raketama ruske proizvodnje "SA-17" namenjen libanskom Hezbolahu, koji je osudio navodni izraelski napad u sredu

  • 2

Izrael je predočio SAD plan da napadne pošiljku oružja iz Sirije u Liban, prenose danas izraelski mediji pisanje "Njujork tajmsa".

"Vol stirt džornal" u međuvremenu, pozivajući se na američke zvaničnike, navodi da je ciljan konvoj kamiona sa raketama ruske proizvodnje "SA-17" namenjen libanskom Hezbolahu, koji je osudio navodni izraelski napad u sredu.

Napad se navodno dogodio u graničnom području zapadno od Damaska. To je objavljeno nakon različitih izveštaja o navodnom napadu. Najpre je javljeno da je pogođen konvoj koji je nosio oružje iz Sirije Hezbolahu u Libanu u noći između utorka i srede. Međutim, sirijska vojna komanda je kasnije porekla da je konvoj napadnut.

Izraelski mediji navode da ostaje naizvesno da li se različiti izveštaji odnose na isti ili razne napade. Bela kuća i izraelska vojska odbijaju da bilo šta komentarišu.

Tip oružja koji je transportivan ostao je nepoznat, mada je AP citirao anonimne bezbednosne izvore da su kamioni nosili usavršene protivavionske rakete tipa "SA-17". Kada bi ih Hezbolah nabavio iz Sirije, mogao bi da ograniči sposobnost izraelskih vazduhoplovnih snaga da manevrišu slobodno nad Libanom radi izviđanja ili da ciljaju mete te proiranske organizacije u nekom budućem sukobu.

U drugim izveštajima je navedeno da su u pitanju protivbrodske rakete tipa "jakhont" ( Yakhont) ili moćne rakete zemlja - zemlja tipa "skad D". Nije se govorilo, međutim, da je konvoj nosio hemijsko oružje.

Izveštaji u mestu na kome je pogođen su, takođe, konfliktni. U većini se navodi da se napad dogodio kraj sirijskog grada Zabadani na jugozapadu kraj libanske granice, dok u drugima piše da je konvoj napadnut nakon što je ušao u Liban kraj sela Nabil Šit.

Međutim, sirijska državna televizija je objavila da su izraelski borbeni avioni pogodili vojni cantar za istraživanja u provinciji Damask kraj granice s Libanom i da je dvoje ljudi poginulo i petoro ranjeno u napadu na mesto Džamraja, koje se opisuje kao jedno od mnogobrojnih naučnih centara za istraživanje čiji je cilj podizanje nivoa otpora i samoodbrane. Zgrada je uništena, rekla je sirijska vojna komanda u saopštenju.

Navedeno je, takođe, da su avioni leteli ispod nivoa radara i ušli u Siriju severno. Libanski izvori su izvestili o ulasku 12 aviona u dva talasa u utorak po podne i uveče. Borbeni avioni su leteli nad jugozapadnim libanskim gradom Nakurom prema severoistoku preko Bint Džbaila ka sirijskoj granici. Oko dva sata u sredu vraćali su se u Izrael.

Hezbolah i Liban su rekli da ne znaju za napad. Izrael inače pomno prati šta se dešava sa hemijskim oružjem u Siriji jer strahuje da će ono dospeti u ruke radikalnih grupa. Imajući u vidu da je ono smešteno u desetinama skladišta i da su mesta proizvodnje, takođe, raštrkana na širokom području, napadi na te mete zahtevaju brižljivo planiranje, obaveštajne informacije i izvore, komentarišu izraelski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    31. januar 2013 | 12:09

    Ovo je za opasnu odmazdu.

  • Ilija Čvorović

    31. januar 2013 | 16:40

    Jedan od očitih primera da je Amerika u rukama Izraelskih, Američkih i Britanskih cionista. Avioni im preleću i bombarduju tudje teritorije godinama i decenijama a o blokadi i sankcijama ni reči a kamo li o zonama zabranjenog leta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA