OPET GORI SEVERNA IRSKA: Osam policajaca povređeno u sukobima u Belfastu!

 
  • 0

Probritanski lojalisti sukobili su se sinoć sa policijom zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski poslanici da se britanska zastava, koja je na tom mestu bila od 1906. godine, postavlja samo 17 određenih dana u godini

Osmorica policajaca povređeni su u nasilju koje je izbilo u Severnoj Irskoj tokom protesta zbog uklanjanja britanske zastave sa zgrade skupštine u Belfastu, a dve osobe su uhapšene.

Probritanski lojalisti sukobili su se sinoć sa policijom zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski poslanici da se britanska zastava, koja je na tom mestu bila od 1906. godine, postavlja samo 17 određenih dana u godini.

Demonstranti su na policajce bacali "molotovljeve koktele" i zapalili su jedan automobil, kao i barikadu kojom su blokirali jedan od glavnih puteva do centra grada, javio je Rojters.

Sukobi su trajali nekoliko sati, a novi protesti zakazani su za danas.

U prvom talasu nasilja, koji je okončan tokom Božića, povređeno je više od 40 policajaca, krivične prijave su podnete protiv 50 osoba, a protesti su održavani i od tada, ali su bili uglavnom mirni.

Najmanje 3.600 ljudi izgubilo je život u Severnoj Irskoj u poslednje tri decenije, tokom kojih su se katolički nacionalisti zalagali za ujedinjenje sa Republikom Irskom, a protestanti za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA