AMERIKANCI TVRDE: Severna Koreja spremna za nuklearnu probu!

 
  • 0

Pjongjang rešen je da održava poligon za nuklearne probe u stanju pripravnosti, što im omogućava da izvedu detonaciju u roku od dve nedelje od donošenja takve odluke

Severna Koreja je sanirala velika oštećenja od kiša na svom poligonu za nuklearne probe i mogla bi izvesti detonaciju atomske bombe u roku od dve nedelje od kada se za to odluči, saopštili su analitičari na osnovu satelitskih snimaka.

Dok Savet bezbednosti UN razmatra moguće sankcije Severnoj Koreji zbog nedavnog lansiranja rakete dugog dometa, na Zapadu se uveliko spekuliše da bi Pjongjang mogao izvesti treću probu nuklearne bombe.

Satelitske fotografije od 13. decembra pokazuju da je Pjongjang rešen da održava stanje pripravnosti na poligonu za atomske probe u Pungje-riju, na severozapadu zemlje, saopštio je Institut za odnose SAD-Koreja na Univerzitetu Džons Hopkins.

Posle obilnih kiša koje su ranije ove godine uništile ključne infrastrukturne elemente na poligonu, Sever je brzo obnovio kompleks i doveo ga u funkcionalno stanje, objavljeno je na sajtu instituta.

Oni nastavljaju da održavaju poligon u stanju pripravnosti koja im omogućava da izvedu detonaciju u roku od dve nedelje od donošenja takve odluke, preneo je AFP nalaze analitičara.

Ipak, institut ukazuje i na nepoznanicu u vidu curenja vode koja izgleda da dolazi iz ulaza u južni tunel na mestu proba. To curenje nagoveštava i moguće probleme koje voda može da izazove na nuklearoj spravi i senzorima postavljenim za prikupljanje podataka i praćenje eksplozije.

Da li je taj problem pod kontrolom ili je već rešen, nije poznato, kaže se u saopštenju.

SAD i njihovi saveznici su tražili uvođenje strožih sankcija Pjongjangu zbog lansiranja satelita, koji oni tumače kao prikriveno lanisranje rakete dugog dometa, koja je Severnoj Koreji zabranjena sankcijama posle izvođenja dve prethodne nuklearne probe 2006. i 2009.

Obe nuklearne probe izvedene su posle lanisranja raketa, čiji cilj je bio, po tvrdnjama Zapada, da se razvije sistem za prenos nuklearnih bojevih glava.

Pjongjang je objavio da je najnovije lansiranje isključivo naučna misija s ciljem da se u orbitu oko Zemlje postavi posmatrački satelit.

Savet bezbednosti UN je osudio najnovije lansiranje i upozorio na moguće mere zbog onog što su SAD nazvale "krajnje provokativnim" činom.

Još jedna nuklearna proba izazvala bi mnogo jače reakcije, verovatno i od Kine, koja se, kao glavni saveznik Severne Koreje i jedini donator hrane i goriva, ranije odupirala pozivima na strože sankcije prema Pjongjangu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA