PAKISTAN: Lekari UN dolaze da pomognu - talibani ih kolju!

 
  • 0

Talibani su izvršili više napada na lekare programa koji je pokrenula pakistanska vlada sa podrškom Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa koji ima za cilj vakcinaciju desetina miliona dece protiv dečje paralize

Danas se u Pakistanu nastavlja program vakcinacije protiv dečje paralize i pored više napada na zdravstvene radnike u proteklim danima koji su rezultovali sa devet mrtvih.

Program koji je pokrenula pakistanska vlada sa podrškom Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa u kome učestvuje više hiljada volontera ima za cilj vakcinaciju desetina miliona dece.

Četiri žene koje su radile na programu u najvećem pakistanskom gradu Karači ubijene su u utorak, a dva muškarca u njihovoj pratnji su ranjeni, potvrdio je ministar pokrajinske vlade.

Jedna žena, zdravstveni radnik, i njen vozač ubijeni su u sredu u Čarsadi, u blizini Pešavara. Zdravstveni radnik, koji je teško ranjen u predgrađu Pešavara, preminuo je od zadobijenih rana, rekao je doktor u bolnici Ahmad Saklein.

Posle napada, UN je povukao svoje osoblje koje je učestvovalo u programu, ali su pakistanski lekari nastavili vakcinaciju uz policijsku pratnju.

Nije jasno ko stoji iza napada, ali se sumnja na talibane koji su više puta program proglasili zapadnom zaverom sa ciljem da se muslimani sterilišu.

Rođaci žrtava su rekli da su žrtve u danima pre ubistava primali pretnje smrću.

Zdravstvene radnice su održale proteste u Karačiju i Islamabadu.

- Rizikujemo svoje živote da bismo ljudima spasli decu od doživotnog hendikepa, a zašto? Da bi naša deca ostala siročići - rekla je Ambrin Bibi na protestu u Islamabadu.

Posle višedecenijske borbe vlada i brojnih organizavija, dečija paraliza se sada pojavljuje samo u Pakistanu, Avganistanu i Nigeriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA