MOSKVA: Duma zabranjuje Amerikancima usvajanje ruske dece, policija hapsi protestante (FOTO)

 
  • 0

Ruski poslanici bi trebalo da se danas, takođe, izjasne i o predlogu da se ruskim neprofitnim organizacijama onemogući da primaju finansijska sredstva iz SAD

Ruska policija pritvorila je 15 ljudi koji su protestovali zbog nacrta zakona kojim se predlaže da se zabrani američkim državljanima da usvajaju siročad iz Rusije, što je mera odmazde prema SAD. Naime, SAD su izglasale takozvani "zakon Magnicki" kojim se uvode sankcije ruskim funkcionerima navodno umešanim u smrt ruskog advokata 2009. godine.

Opozicioni aktivisti navode da su demonstranti uhapšeni ispred ruske Dume u trenutku dok su poslanici ulazili u zgradu parlamenta, gde treba da bude održano drugo čitanje nacrta zakona, pošto je u petak završeno prvo od ukupno tri čitanja.

Osim inicijative da se onemogući američkim državljanima da usvajaju siročad iz Rusije, ruski poslanici bi trebalo da se danas, takođe, izjasne i o predlogu da se ruskim neprofitnim organizacijama onemogući da primaju finansijska sredstva iz SAD, preneo je Rojters.

Oba predloga, koja su razbesnela civilne organizacije u toj zemlji, prošla su prvo čitanje u petak. Amandmanima na predlog zakona se državljanima SAD koji su prekršili ljudska prava Rusa u inostranstvu "zamrzava" imovina i zabranjuje ulazak u Rusiju.

Reč je o odmazdi Kremlja za američki zakon "Magnicki" kojim se nalaže da SAD uskrate vize i zamrznu sredstva ruskim funkcionerima optuženim za umešanost u smrt ruskog advokata Sergeja Magnickog 2009. koji se bavio slučajevima korupcije, a može da se primeni i na druge za koje Bela kuća smatra da krše ljudska prava.

Ispred Dume su bili demonstranti koji su sa sobom doneli fotografije dece sa povredama pre usvajanja i srećnog lica pošto su ih usvojile američke porodice.

- Oni (poslanici) čine užasan akt protiv našeg naroda - rekao je učesnik protesta, istoričar Lev Kukhovjeski.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je pozdravio nacrt zakona, upozorio je da će "zakon Magnicki" dodatno zaoštriti odnose s Vašingtonom koji su već zahladneli zbog različitog stava oko sirijske krize i kritika na račun Kremlja otkad je preuzeo vlast u maju.

Putin je, pak, poručio da odgovor na američki zakon ne treba da bude "prekomeran". Kremlj je, kako bi minimizirao eventualnu "štetu" u naporima da se obnove odnosi dve zemlje, najavio da će američki predsednik Barak Obama posetiti Rusiju u prvoj polovini sledeće godine.

Očekuje se da će nacrt zakona biti stavljen na treće i poslednje odlučivanje u petak nakon čega bi Gornji dom parlamenta i Putin mogli da ga odobre, čime bi postao zakon do kraja godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov juče je ocenio da bi stavljanje zabrane američkim porodicama da usvajaju decu iz Rusije bilo "pogrešno", što je, takođe, kritikovao i ruski ministar obrazovanja Dmitrij Livanov.

(M. B. / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA