Margetić: Hrvatska sakrila "topničke dnevnike" o zločinima Gotovine i Markača!

 
  • 0

"Na vlasti je tada bio HDZ, a Mesić i Sanader su smišljeno tvrdili da u arhivama Ministarstva odbrane Hrvatske nema tih dokumenata i sakrili ključne dokaze protiv Gotovine i Markača", kaže novinar i publicista iz Zagreba

Novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margetić izjavio je da je Hrvatska, u vreme kada je premijer bio Ivo Sanader a predsednik Stjepan Mesić, sakrila od Haškog suda "topničke dnevnike" vezane i za delovanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Margetić je o oslobađajućoj presudi u Hagu Gotovini i Markaču za zločine nad srpskim civilima u "Oluji" rekao da je tada na vlasti bio HDZ i da su Mesić i Sanader "smišljeno tvrdili su da u arhivama ministarstva odbrane Hrvatske nema tih dokumenata".

On je naveo da je "to bila laž", dodavši da je razgovarao sa svedokom koji je Haškom tribunalu dostavio šezdesetak stranica svog svedočenja u kome se vidi ko je i na koji način odneo "topničke dnevnike".

Margetić je, na želeći da otkrije ime svedoka zbog bezbednosti, kazao i da se u tom svedočenju vidi "po čijem nalogu" je to urađeno.

- U tom svedočenju bili su i vrlo detaljni podaci o skrivanju Gotovine, odnosno da su ga skrivale hrvatske obaveštajne službe i do kog datuma se skrivao u samoj Hrvatskoj uz znanje Sanadera i Mesića - rekao je Margetić.

On je objasnio da "topnički dnevnici" sadrže podatke "o korišćenju materijalnih tehničkih sredstava, koliko granata je i gde palo, u koji rejon, koliko je koji zapovednik dužio i koliko vratio sredstava...", na osnovu čega se može sagledati vojna operacija.

Margetić kaže da je "žalosno za tu presudu i uopšte za procesuiranje za ratne zločine na ovim prostorima što su žrtve uvek problem i političke trgovine", dodavši da je "to slučaj i sa predmetom Mrkonjić Grad", odnosno zločinom nad srpskim civilima.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac podsetio je da su "topnički dnevnici" možda jedina mogućnost, u skladu sa pravilima Haškog suda, za obnavljanje procesa Gotovini i Markaču.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA