SEĆANJE KROZ MOLITVU: Tri godine od smrti patrijarha Pavla, održan pomen u manastiru Rakovica (FOTO)

 
  • 2

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej, a uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa hvostanskog Atanasija

Molitveno sećanje, povodom tri godine od smrti patrijarha Pavla, održano je u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u manastiru Rakovica. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej, a uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa hvostanskog Atanasija.

Liturgiji je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić i veliki broj vernika.

Patrijarh Pavle, svetovno ime Gojko Stojčević rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji.

Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem. Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. "apostolski način", tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen je 2. decembra 1990. u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu. Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u Vojnomedicinskoj akademiji.

(M. S. / Tanjug)

 

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    15. novembar 2012 | 09:35

    VECNA TI SLAVA I HVALA! za sve sto si uradio za srbski narod i Srbiju...ovakav covek se tesko vise nalazi ovde da nas cuva i radi u nasoj koristi i za dobrobit naroda...

  • Kosovar

    15. novembar 2012 | 07:46

    Bog mu dao Blagoslov. Bio je jedan retko iz duše dobar čovek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA