NACIZAM U MAĐARSKOJ: Grafiti "Smrt četnicima" i "Idite u Srbiju" na srpskoj crkvi u Budimpešti!

 
  • 2

Na zidovima Srpske saborne crkve i škole u Budimpešti i spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji osvanuli su nacionalistički grafiti sa uvredljivim porukama Srbima. Ambasada Srbije u Budimpešti zatražila je hitnu istragu

Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanuli su grafiti, među kojima i "Smrt četnicima", na Tekelijanumu ostavljeni su leci na kojima su opisani incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje navodno izazvali Srbi, dok je na srpskoj školi napisan grafit "Idite u vašu Srbiju", saznaje RTS.

Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti Zoran Ostojić rekao je da je na zidu Porte osvanuo grafit "Smrt četnicima", koji je napisan crnom farbom i koji je dugačak šest metara i metar širok.

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.

Incidenti su, inače, počeli još u utorak, kada je grupa "nezadovoljnih građana" demonstrirala ispred srpske ambasade u Budimpešti, navodno zbog događaja u Temerinu.

Jake policijske snage čuvale su zgradu ambasade, ali  su uvredljivi grafiti ipak osvanuli tokom noći na crkvama u Budimpešti i Sentandreji (na slici) i školi u Budimpešti, dok su leci zalepljeni na Tekelijanum i na zgradu ambasade, saznaje RTS.

Sentandreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije.

Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji su opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih u Sentandreji danas ima veoma malo.

Maternji jezik u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sentandreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. godine pod vođstvom Arsenija Čarnojevića.

AMBASADA SRBIJE  U BUDIMPEŠTI ZATRAŽILA HITNU ISTRAGU

''Mađarski zvaničnici preneli su nam da je mađarska vlada užasnuta ovim dešavanjima i da izražava žaljenje. Naložili su MUP-u Mađarske istragu i što pre utvrđivanje počinioca'''', rekla je otpravnica poslova ambasade Lepša Štulić.

Mađarsko ministarstvo za ljudske resurse osudilo je skrnavljenje srpskih verskih i kulturnih spomenika u blizini Budimpešte.

"Počinioci su uništili vrednosti kulturnog nasleđa u Mađarskoj", ističe se u saopštenju.

Policijska istraga o tom vandalizmu je u toku.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    28. oktobar 2012 | 21:06

    da se ovo desilo kod nas...le le...

  • Danijel

    28. oktobar 2012 | 09:42

    Sad je to naci ispad a kad to isto rade Srbi onda nije naci? Dajte molim vas, ne bi se to Srbima desavalo da i sami nisu naci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA