VAPAJ SA JAVNOG SERVISA: RTS plaća "ekskluzivne" snimke 500 evra, a duguje nam šest plata!

 
  • 2

"Honorarcima RTS-a skoro su isplaćena tek aprilska primanja, a u proseku ljudima se duguje i do 300.000 dinara. Sa druge strane, snimak pada aviona u Novoj Pazovi plaćen je 500 evra", kaže jedan od zaposlenih na RTS-u. "Nijedan moj novinar nema 500 evra u džepu", demantuje Aleksandar Tijanić

Javni servis Srbije, najveća medijska kuća u regionu, već mesecima svojim honorarnim saradnicima ne isplaćuje primanja! Kako  za Telegraf.rs kaže jedan od novinara koji radi u u informativnom programu RTS-a, honorarcima su ovaj mesec isplaćeni tek aprilski honorari!

- Para nema, a niko od pretpostavljenih, urednika i šefova, ne zna da nam kaže kada će biti isplaćeni zaostali honorari. U proseku, ljudima se duguje oko 300.000 dinara. Među njima ima samohranih majki i onih koji su u prilično teškoj finansijskoj situaciji. Oni ne znaju šta da rade, jer duguju za kredite, stanarine, a niko od nadležnih se ne oglašava - ističe sagovornik Telegrafa.

On dodaje kako je javna tajna da RTS diže kredit kako bi isplatio radnicima plate, a da se otpuštaju honorarni radnici koji plate ne primaju i po šest meseci.

- Nekima od njih otkaz je uručen putem mejla, dok se RTS sa druge strane rasipa plaćanjem "ekskluzivnih" snimaka. Pročulo se da smo nedavno platili 500 evra za snimak palog aviona u Novoj Pazovi, pa se ljudi pitaju gde pronalaze pare za takve stvari ako ne mogu da isplate sopstvene radnike koji će uskoro bukvalno početi da gladuju - kaže naš izvor sa RTS-a.

Inače, ovoj trgovini između reportera RTS-a i jednog meštanina Nove Pazove, koji je snimio pad aviona i pogibiju pilota, lično je prisustvovao i reporter Telegrafa koji se zatekao na licu mesta.

Kako dalje navodi naš izvor sa RTS-a, ogorčeni radnici više puta su pokušavali da se izbore za svoja prava, ali odgovor koji najčešće dobiju je: "Ako ti ne odgovara, idi". Iz straha od gubljenja posla, radnici ćute, a situacija se već godinama ne menja.

- U malo boljoj situaciji su stalno zaposleni. Kada im je plata za ovaj mesec kasnila nedelju dana, dobili su obrazloženje: Morate da sačekate, Radošu Bajiću je isplaćen celokupni honorar za seriju "Selo gori, a baba se češlja", zaključuje naš sagovornik sa RTS.

Ove informacije proverili smo i kod direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, koji, međutim, sve demantuje:

- Znate kako, nijedan moj novinar nema 500 evra u džepu. Suludo je govoriti o plaćanju ekskluzivog snimka na licu mesta. To da je plaćeno ja bih prvi znao, jer taj novac mora da se skine sa računa. Drugo, honorari ne kasne šest meseci već dva meseca. Svuda je kriza pa i kod nas, ali ipak, ja do sada nijednog radnika nisam otpustio - rekao je Tijanić za Telegraf.rs.

(I. D.)

 

 

 

 

 

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    8. oktobar 2012 | 22:01

    Tijanicevi novinari imaju u dzepu po 5000 e logicno jer su im honorari mesecni i po milion din. Trazite kao javnu informaciju i znacete!

  • joshka

    12. oktobar 2012 | 02:58

    zašto objavljujete tijanićeve laži kada je istina da honorarni saradnici nekih radio programa u okviru rts-a, sa odličnom slušanošću, ne dobijaju ni dinara po 7, 8 meseci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA