TELEGRAF OTKRIVA: Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji, kilogram košta 1.000 evra! (FOTO)

 
  • 3

Za jedan kilogram delikatesa "pule", koji se proizvodi u rezervatu prirode "Zasavica", treba čak 25 litara mleka od magarice. - Napravićemo svetski hit od ovog sira - poručuje Slobodan Simić

KILO SIRA KO POLOVAN "JUGIĆ"! Kada je Slobodan Simić, upravnik prirodnog rezervata "Zasavica", pre desetak godina išao po Srbiji i kupovao magarce, svi su mu se smejali. Danas se zbog toga kaju. Jer, Sloba je znao šta radi - zato danas na svom imanju proizvodi najskuplji sir na svetu – "pule", za čiji kilogram treba izdvojiti neverovatnih 1.000 evra.

Prvi sir od magarećeg mleka, sušen na dimu u pušnici, a proizveden na "Zasavici", promovisan je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a potvrdu da je i najskuplji na svetu dao je i specijalizovani sajt Taste atlas (Atlas ukusa).

Sir smo, po magarećem mladuncu, nazvali "pule“. Ovaj ekskluzivni sir ćemo proizvoditi po narudžbini, a kilogram će koštati 1.000 evra. Do sada je najskuplji sir bio od mleka losa, on košta 500 evra, ali je tražen. A ovaj naš magareći je mnogo bolji – kaže Slobodan Simić za Telegraf.

Iako cena deluje papreno, Simić kaže da vredi svakog evra, jer za jedan kilogram sira treba izmusti 25 litara mleka, što je količina mleka koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Primera radi, od jedne dnevne muže na "Zasavici" dobije se tek tri-četiri litara mleka.

– O hranljivosti magarećeg mleka da ne pričam, to je naučna činjenica. Magareće mleko je slično majčinom, sadrži alergene, ima jedan odsto mlečne masti, sadrži 60 puta više vitamina C nego kravlje mleko, i zato se pije isključivo sirovo kako kuvanjem ne bi izgubilo svoje kvalitetne sastojke. Dok se u svetu o magarcu pišu studije, mi smo ga kao pomodari odbacili. Još se u nekim banatskim selima može naći poneko grlo, a mi na "Zasavici" želimo da od srpskog i banatskog magarca, ukrštanjem, stvorimo svetski brend. Trajaće, ali vredi biti strpljiv – priča Slobodan Simić, koji se priseća kako su mnogi sumnjali u njegove ideje od početka, pa ih je kasnije razuverio.

Danas u torovima i štalama ima 120 magarica. Prve životinje je kupovao po Raškoj oblasti i Makedoniji za 150 evra.

- Shvatio sam vrednost ovih životinja kada sam u Italiji, Holandiji i Francuskoj video da su sačuvali 14 rasa, da o njima govore s poštovanjem, da od magarećeg mleka prave pomade za lice i sapun za ruke, da Belgijanci od magarećeg mleka prave liker. Onda sam se setio priča da se, ovde u Sremu, mlekom od magarice lečio magareći kašalj, da su deca prezdravljala, a da smo mi našeg magarca odbacili kao glupu i lenju životinju, a kašalj nam sve češće prerasta u bronhitis i astmu, od kojih se naročito pati u Vojvodini - objašnjava upravnik "Zasavice".

Pored magaraca, na ovom imanju on uzgaja i izvorne domaće vrste stoke, poput podolskog govečeta, sremske mangulice, bosanskog brdskog konja. Njih je sada skoro nemoguće naći bilo gde sem na "Zasavici". Prvi je u Srbiji počeo uzgoj mangulica, već zaboravljene "sremske lase", čije meso i slanina nemaju štetnog holesterola, i sada prodaje meso, kobasice i kulen od mangulice tri-četiri puta skuplje nego isti proizvod od tovljenih svinja. Lane je u saradnji sa stručnjacima proizveo pomadu za lice i sapun od mleka magarice. Sada je na redu dimljeni sir od mleka magarice, specijalitet kakav niko ne proizvodi.

- Brzo će naš dimljeni magareći sir biti poslastica i nosiće epitet "najbolje iz Srbije“. Ne bio ja Baća sa "Zasavice" ako tako ne bude - poručuje Slobodan Simić.

(B. T.)

Video: Turkulov: Tri osobe sa teškim povredama dovezene u KBC Vojvodina, dve na operaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karudijan

    30. septembar 2012 | 16:09

    Bravo! Mi smo narod stoka, ne umemo da se bavimo pravim stvarima, sve nam je glupo. Da imamo drzavu, pa da ukaze na pravi put, ovako... ALi, jos jednom bravo za gospodina Slobodana!

  • Philip Stark

    30. septembar 2012 | 15:11

    Ti nećeš sigurno. A ni ja. Ali postoje ljudi koji će za to dati enormne pare. Kao i za jaja beluge, uostalom, koja su pritom meni odvratna.

  • vlada

    30. septembar 2012 | 02:05

    Pa moze da proizvodi najskuplji sir na svetu i moze da trazi i 10.000eura po kilogramu ali ko ce da kupi to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA