SLUČAJ PERANOVIĆ: Porodica Zarubac na saslušanju

 
  • 0

Porodica Zarubac na saslušanju kod istražnog sudije Višeg suda u Šapcu treba da se izjasni da li će krivično goniti Peranovića, kao i da li će podneti zahtev za imovinsko-pravnu odštetu

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević 30. avgusta saslušaće  roditelje i sestru pokojnog Nebojše Zarupca, koji je 6. avgusta preminuo od posledica batinanja u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici.

Pozivi su upućeni ocu Milošu, majci Milici i sestri Neveni. Na stolu sudije Velisavljevića sakupljeni su dokazi za podizanje optužnice protiv sveštenika Branislava Peranovića.

- Porodica pokojnog Nebojše treba da se izjasni da li će krivično goniti Branislava Peranovića i da li će podneti imovinsko-pravni zahtev za odštetu. Tužilaštvo radi po službenoj dužnosti, a oni treba da se izjasne da li su kao porodica zainteresovani za podnošenje prijave - objašnjava sudija Slobodan Velisavljević.

Do sada su saslušana tri svedoka, saradnici u Centru za odvikavanje Nemanja Radosavljević Keba, Dragan Mitev Mrvica  i sveštenikova supruga Milanka.

- Da li će biti saslušanja novih svedoka zavisi od dalje policijske istrage koja je u toku. Obdukcioni nalaz i toksikološka analiza, kao i mišljenje sudskih veštaka biće ključni dokazi u ovom slučaju. Imamo specifičan uzrok smrti – ugušenje želudačnim sadržajem ili prosto rečeno gušenje usled povraćanja - kaže nam Velisavljević.

Pokojni Zarubac, po dosadašnjoj istrazi, udaren je najmanje 50 puta, maslinovom drvenom motkom, koja je na kraju imala gvozdeni šiljak. Pop Peranović tukao je štićenika i pesnicama u glavu i nogom u grudi. Sudski veštaci objasniće da li su udarci u glavu bili ti koji su izazvali potres mozga zbog kojeg je došlo do povraćanja i gušenja.

Svedoci su naveli da se pokojni Zarubac od batina uneredio, ali ni to nije bilo dovoljno popu Peranoviću da odustane od batina, već je nakon što je naložio pomagačima Mitevu i Radosavljeviću da ga "srede" u kupatilu, nastavio. Kada je  Zarubac pokušao da se suprostavi  batinama, dobio ih je još.

Advokat Ilija Radulović, izjavio je medijima da je bilo koškanja, da se Zarubac uneredio od droge, pa se pita kako je policija uspela da izbroji čak 100 udaraca gvozdenom šipkom.

Iz Eparhije šabačke još nije stigao pismeni izveštaj o radu Centra za odvikavanje u Jadranskoj Lešnici, koji je osnovan pod njihovim pokroviteljstvom i blagoslovom vladike Lavrentija.

- Ovaj izveštaj bi rasvetlio rad Centra, saznali bismo kako je funkcionisao, ko ga je i da li ga je kontrolisao i kakve su metode korišćene. Nismo naveli rok do kada treba da bude dostavljen izveštaj, ali očekujemo da ga uskoro dobijemo - nada se sudija Velisavljević.

Odmah nakon smrti Zarupca, vladika šabački Lavrentije doneo je odluku o njegovom zatvaranju, a popu Peranoviću privremenu meru zabrane činodejstvovanja.Takođe je obećao da će Crkveni sud pomno pratiti sudski postupak koji se vodi protiv Peranovića i da će u skladu sa njim doneti i adekvatne mere protiv njega.

Uprkos velikoj medisjkoj pažnji, koju je slučaj Peranović izazvao, sudija Velisavljević ga ne smatra teškim i smatra da ceo postupak ide uobičajenim tokom.

(M. E)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA