Ni ne znamo kakav potencijal imamo: Na deponijama zatrpano 50 miliona evra

 
  • 5

Ono što je sasvim sigurno, dodaje list, je da u smeću leži veliki ekonomski potencijal koji Srbija nedovoljno koristi

Iako ne postoje podaci koliko tačno vredi tržište smeća u Srbiji, prema nekim procenama, svake godine se na deponijama "sahrani" više od 50 miliona evra, pišu današnje "Večernje novosti".

Od đubreta sa deponije pravili "čokoladne kolače i slatkiše": Trovali ljude u selu i planirali da prošire biznis, ali policija ih je uhvatila!

Šokantan snimak Google Maps: Beli dim iz Vinče vidi se u svemiru! (FOTO)

Ono što je sasvim sigurno, dodaje list, je da u smeću leži veliki ekonomski potencijal koji Srbija nedovoljno koristi.

Kristija Cvijanov, predsednik Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, napominje da nemar i nedostatak finansijskih ulaganja u sistem upravljanja otpadom onemogućavaju da se on iskoristi kao resurs.

- Da bi se ovakvo stanje promenilo, država mora da napravi radikalni zaokret u politici prema životnoj sredini. Formiranje posebnog ministarstva ekologije u novoj vladi trebalo bi da bude bar početak tog procesa - istakla je Cvijanov.

Prema njenim rečima, komunalna preduzeća su se pokazala kao najslabija karika u sistemu sakupljanja otpada.

- Loše finansijsko stanje, zastarela i neadekvatna transportna sredstva, česte promene rukovodstva, nedostatak radnika na terenu i nedovoljna motivisanost da se razvija sistem, dovele su do situacije da je primat u sakupljanju sektora preuzeo privatni sektor i neformalni sakupljači koji su u otpadu našli jedini izvor zarade - kaže Cvijanov.

Ona smatra da se problem neformalnih sakupljača ne može rešiti silom, već da rešenje mora biti sveobuhvatno i zadovoljiti sve zainteresovane strane, za šta je potreban dijalog, prenose "Novosti".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    3. jul 2017 | 08:05

    Da bi od otpada bilo koristi mora se ulagati i mnogo bolje organizovati, pocnimo sa edukacijom pre svega.

  • victoria

    3. jul 2017 | 08:52

    A najgore od svega sto se na tone jestive hrane baca od strane velikih supermarketa. Radije ce je baciti nego da smanje cenu ili podele sirotinji. Masa ljudi nema novca da kupi hranu a superkarketi iniciraju genocid dok vlast bas briga. U Francuskoj je zabranjeno bacati hranu, nego supermarketi je daju na raspolaganje ugrozenima. Cak i kad istekne rok masa prehrambenih proizvoda je za upotrebu i nakon nekoliko meseci.

  • Ma ja

    3. jul 2017 | 22:07

    Sta cekate idite pa kopajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA