VELIKA OPASNOST: U kozmetičkim salonima nikako ne smete da radite ove stvari, jer možete i da umrete

 
  • 3

- Želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima koji nisu registrovani za medicinsku delatnostu - kaže dr Violeta Skorobac Ašanin

 Žene, ali i muškarci sve češće se podvrgavaju estetskoj hirurgiji, a koliko je važan izbor lekara koji radi operaciju, podjednako je važno i gde se ona obavlja, upozoravaju iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.

Neviđena odluka u Turskoj: Erdogan zabranio lasersko uklanjanje dlaka

- Želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima koji nisu registrovani za medicinsku delatnost, već su registrovani kao kozmetički saloni, ordinacije za fizikalnu medicinu - kaže predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije dr Violeta Skorobac Ašanin.

Ukoliko se intervencije rade u lokalnoj anesteziji, to može da podrži privatna praksa, međutim, ukoliko se rade u opštoj anesteziji onda mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama, napominje sagovornica.

- Ukoliko dođe do komplikacija postavlja se pitanje ko će da ih rešava? - pita se dr Ašanin.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Kako ćete u kozmetičkom salonu pružiti pacijentu hitnu medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije? - navodi ona.

Ona kaže da je bezbednost pacijenata apsolutni prioritet nedavno osnovanog Udruženja estetskih hirurga Srbije, čiji je cilj edukacija pacijenata i usklađivanje protokolada u svim medicinskim ustanovama koje se bave estetskom hirurgijom.

Ašanin kaže i da je za ishod estetske hirurgije važna saradnja pacijenata i lekara, da pacijenti i hirurg moraju da budu tim.

- Ishod operacije 50 odsto zavisi od hirurga, a 50 odsto uspešnosti zavisi od samog pacijenta koliko se pridržava instrukcija koje je dobio od lekara, da li poštuje protokol - rekla je Ašanin.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ona je dodala da protokoli moraju biti u pisanoj formi, da pacijent do najsitnijih detalja mora biti obavešten kako da se ponaša nakon operacije, šta sme, a šta ne sme da radi.

Bezbednost pacijenata u estetskoj hirurgiji i anti-aging medicini, tema je skupa koji će danas biti održan u Beogradu, na kojem će govoriti najeminentniji strucnjaci u oblasti estetske i plastične hirurgije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andjela

    16. maj 2017 | 17:13

    Ja nemam para da idem u kozmeticki salon tako da me sve ovo uopste ne dotice kao uostalom i vecinu gradjana Srbije.

  • Milica

    17. maj 2017 | 14:42

    Andjela pa kako se onda sredjujes sama? Sama se depiliras?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA