Porodica Gajić celom svetu daje snagu: "Samo je majčino srce verovalo u nemoguće, između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje (VIDEO)

 
  • 3

Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija deca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću

Nakon gotovo dve godine rada i snimanja u Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH, sinoć je u Banskom dvoru u Banjaluci premijerno predstavljen dokumentarni film Denisa Bojića "Lica Lafore". Film prati sudbinu porodice Gajić i njihovu desetogodišnju nadljudsku borbu za pronalazak leka za najteži oblik epilepsijeLaforinu bolest od koje su u tinejdžerskim danima obolele njihove ćerke, do tada potpuno zdrave devojčice Tatjana i Milana.

Status hrabre Branke koja se bori sa teškom bolešću mnoge će postideti: Njene reči gađaju u srž! (FOTO)

Hrabro Tatjanino srce prestalo je da kuca 14. oktobra 2014, u 23. godini. Milana se još bori, a roditelji Snježana i Vitomir Gajić ni na trenutak nisu prestali da alarmiraju javnost i tragaju za lekom koji će spasiti Lafora decu širom sveta, piše buka.com.

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Roditeljska požrtvovanost, borba za lek i velika humanost bračnog para Gajić koji boreći se za život svoje dece posredno spašavaju živote dece širom sveta su ono što je i podstaklo Bojića da snimi ovaj film.

Kako je rekao sinoć na premijeri filma, život najčešće proživimo vegetirajući pod nadstrešicom prividne sigurnosti, trošeći dane i nikada ne saznavši koja nam je uloga, šta smo uopšte radili na ovom svetu, osim što smo trajali i postojali i isto tako neprimetno nestali. Ovaj film, sa druge strane, naglasio je, govori o ljudima koji su dali odgovor na pitanje koja je to njihova uloga na ovom svetu i šta je to čovek uopšte, a istovremeno pokazali da je u životu moguće pobediti samo pod uslovom da uzmete stvari u svoje ruke.

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

- Desetogodišnju borbu i agoniju porodice Gajić nije lako pretočiti u filmsku priču, trebalo je postati i prijatelj i brat i naučnik i lekar i sve to nije bilo dovoljno da bih ja uopšte shvatio šta je Laforina bolest i kroz šta prolaze porodice koje se susreću sa ovom bolešću - naglasio je Bojić.

- Samo je majčino srce verovalo u nemoguće, samo je ono imalo snage da provodeći vreme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje nađe prostor za osmeh i za nadu. Samo je majčino srce imalo snage da ujedini sve nas, da veruje umesto nas i da načini korak do kraja ovog puta - rekao je on.

Recenzent filma, poznati glumac Branislav Lečić smatra da je ovo jedna od najsnažnijih priča koja dolazi sa ovih prostora, ali da ujedno ima i globalni, planetarni karakter.

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

- Bez ovakvih akcija nema ljudskosti u nama, nema prepoznavanja nečega mnogo važnijeg, a to je herojstvo koje postoji u ovom filmu, odnosno porodica Gajić koja je uspela da pokrene svet - istakao je Lečić.

Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija deca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću ali i sa Beržomom Minisijanom, profesorom i doktorom iz jedne od najpoznatijih i najstarijih dečjih klinika na svetu "Sik kids" u Torontu do koga je porodica Gajić došla tokom traganja za lekom.

Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima koji su se usključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od 510.700 evra i sav novac uložili u istraživanje koje sprovodi tim doktora Minisijana sa ciljem otkrivanja leka za Laforinu bolest, piše buka.com.

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Doktor Minasijan je prošle godine boravio u Banjaluci kako bi se upoznao sa Milanom i njenim roditeljima i tada je doneo ohrabrujuće vesti - u narednih godinu dana oboleli od Laforine bolesti mogu očekivati da dobiju lek.

Može se reći i više od toga, jer će lek za Laforinu bolest, po rečima vodećih svetskih naučnika, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eh

    16. maj 2017 | 15:03

    srecno...

  • Banhalucanka

    16. maj 2017 | 19:48

    Slucaj ove porodice je poznat manje vise svim ljudima iz BL,ali sinoc sam na premijeri tog filma ostala potpuno sokirana koliko je ta zena otisla daleko i sta je sve ucinila za bolesnu djecu, ne samo svoju! To se jednostavno ne moze opisati rijecima, trebalo je biti na premijeri, pogledati film, upoznati tu zenu. To je snaga koja je u stanju pomjeriti planinu, takvi ljudi se radjaju jednom u sto godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA