Baterija od 4 "ognja" uništava cilj za manje od 10 minuta: Sa ovim moćnim oružjem Srbija je sila regiona (FOTO)

 
  • 6

U Nikincima je "vatreno krštenje" pred javnošću imao i modernizovani raketni sistem "oganj" dometa 50 kilometara. Jedna baterija od četiri "ognja" može da uništi cilj na površini od 104 hektara za manje od 10 minuta

Dugo najavljivana vežba Vojske Srbije povodom Dana pobede nad fašizmom održana je, i to veoma uspešno, na poligonu u Nikincima. Prikazano je najbolje naoružanje srpske vojske, a vojnici su demonstrirali silu i oduševili sve.

Na ovoj vojnoj vežbi, prvi put je prikazana nova puška, sistem ALAS, kao i vozila "Miloš", "Lazar", ali i Modernizovani raketni sistemi.

SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Otkrivamo šta će vojska i odbrambena industrija prikazati u Nikincima

Polaganjem venaca i vojnom vežbom obeležava se Dan pobede: "Besmrtni puk" danas ponovo u Beogradu

Vežba je počela prikazom izviđačkih sistema. Zanimljivo je da svi prikazani sistemi imaju dnevnu i noćnu kameru, laserski daljinomer i digitalni kompas.

U zvaničnom kalibru 7,62 i novom 6,5 milimetara "grendel", novu pušku su testirali pripadnici Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice policije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon toga su iz moćnih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš" izašli strelci koji su iz automatskih pušaka gađali mete na 100, 200 i 300 i 500 metara. Nakon toga modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljinama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Lazar 3" je, inače, osmišljen u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Lazar 3" se već nalazi u arsenalu Žandarmerije Srbije i koristi se, kako u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji, tako i na uvežbavanjima za protivteroristička dejstva. Ovo vojno vozilo je na korak do uvođenja u arsenal Vojske Srbije, gde bi se koristilo u slučajevima hitnog reagovanja.

Protivavionski sistem "PASARS" gađa pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Protivoklopni helikopteri Hn42/45 Gama gađaju mete na 1.500 metara. Ovi helikopteri su namenjeni za vatrenu podršku, neutralisanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava.

Modernizovani dvomotorni jurišni avion "orao" može da pravi manevre, ide u obrušavanje i gađa raketama koje su uništile metu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Svo naoružanje prikazano na današnjoj vežbi namenjeno je za izvoz.

Raketni sistem ALAS, sa televizijski navođenim raketama, ima gotovo centimetarsku preciznost. Demonstrirano je gađanje mete, koja je uspešno pogođena sa udaljenosti od 12 kilometara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored nje, predstavljena je i protivoklopna raketa "maljutka".

Prikazano je i artiljerijsko oružje "Nora." Prema najavama zvaničnika uskoro će i naša vojska koristiti ovu samohodnu top-haubicu "Nora", kalibra 155 milimetara i dometa od 42 do 56 kilometara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Nikincima je "vatreno krštenje" pred javnošću imao i modernizovani raketni sistem "oganj" dometa 50 kilometara. Jedna baterija od četiri "ognja" može da uništi cilj na površini od 104 hektara za manje od 10 minuta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovaj modularni artiljerijsko-raketni sistem "Morava", sa raketama tipa "plamen" dometa 12 kilometara, "grad" dometa 40 i novom raketom "oganj" poboljšane preciznosti i dometa od 50 kilometara, najbliži su uvođenju u naoružanje Vojske Srbije.

Ovo je bila zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i pripadnika MUP. U ovoj pokaznoj vežbi učestvovali su i pripadnici Kobri.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, a bio je i predsednik RS Milorad Dodik.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA