Najbrutalnije hrvatske ubice: Otimali su ljude, pucali, klali ih, palili i gušili!

 
  • 7

Podužem spisku najgorih zločinaca u Hrvatskoj proteklog vikenda se priključio 19-godišnji Tin Šunjerga iz Čiste Velike koji je osumnjičen da je ubio svoje roditelje

Tin Šunjerga (19) je ovog vikenda u Čistoj Velikoj ubio prvo svoju majku, a potom i oca. Nakon zločina je otišao na rođendansku zabavu gde se pohvalio dvojici prijatelja šta je uradio. Kada su ga uhapsili Šunjerga nije imao nikakvo objašnjenje za svoj monstruozni zločin i samo je rekao da je bio ljut na roditelje. Međutim, ovo nije jedini i nejgori od zločina koji su potresli Hrvatsku.

Obećao je majci i ocu da se više neće drogirati, a onda ih je hladnokrvno ubio: Bio je to poslednji Božić hrvatskog ubice sa roditeljima (FOTO)

U nastavku sledi pregled najbrutalnijih ubica u Hrvatskoj, po mišljenju hrvatskog portala "express.hr".

SRĐAN MLAĐAN

Gimnazijalka Elizabeta Šubić (16) pred petrinjskom Osnovnom školom čekala je svog momka. Odjednom se tu pojavio tada 16-godišnji Srđan Mlađan. Prišao joj je, pitao je šta radi i seo pored nje. Kratko su razgovarali, nakon čega Mlađan iz sportske torbe vadi pušku svog oca Mladena i ispaljuje u Elizabetu dva hica – jedan u vrat i drugi u glavu. Devojka ostaje na mestu mrtva, a on pakuje pušku nazad u torbu i vraća se u Sisak. Prema svom vlastitom priznanju, Mlađan motiv za ubistva nije imao jer je Elizabetu tada video prvi put. "Odlučio sam da na tom mestu i tog dana nekoga ubijem, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio neko drugi", priznao je.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Na drugo ubistvo nije dugo čekao. Baš kao i 16-godišnju gimnazijalku, Mlađan je ubio i penzionera Petra Jančića (61) iz Siska i to samo zato što se u pogrešno vreme zatekao na pogrešnom mestu. Ko zna do kada bi maloletni monstrum nastavio ubijati da u pljački Sisačke banke, koju je počinio samo pedeset metara od svoje kuće nedugo nakon drugog ubistva, nije učinio grešku zbog koje su ga policajci otkrili.

"Vidimo se u paklu", promuklim glasom koji još nije do kraja ni mutirao poručio je Srđan Mlađan sisačkom sudiji Damiru Parcenu koji ga je zbog dvostrukog ubistva, pokušaja ubistva i pljačke banke osudio na za maloletnika maksimalnih deset godina zatvora. Kaznu koju je izdržavao u zatvoru sigurno mu je olakšalo čak 21 nagradno izlaženje u grad, koje je zaradio očito dobro prikrivajući svoju ćud i emocije.

Za vreme poslednjeg izlaska u februaru 2002. godine Mlađan je uspeo da izjami stan u Zagrebu, nabavi pištolj i opljačka Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici. Nije imao nameru da se vrati u zatvor, a kada je shvatio da mu je policija na tragu, bez imalo oklevanja sa tri metka je na zagrebačkom Borongaju ubio policajca i oca troje dece Milenka Vranjkovića Kinga koji je poslat da privede Mlađana. Nakon toga je pobegao i nekoliko stotina metara dalje u stanu na Ravnicama zarobio je Boženu Kosović, njenu ćerku Nikolinu i sina Mirka. Svoju mirnu predaju Mlađan je tada uslovio prisustvom medija. Nakon nekoliko sati go do pasa izašao je iz stana i spektakularno se predao pred kamerama.

MATO ORAŠKIĆ

Bivši policajac Mato Oraškić 22. septembra 1999. ušetao je u zagrebačku Palatu pravde, gde je trebalo da bude održano ročište u njegovoj brakorazvodnoj parnici. U sudnici je ubio svoju suprugu Gordanu, njenu advokaticu Hajru Prohić i sudiju Ljiljanu Hvalec, a teško je ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Nakon toga je pobegao, ali je uskoro uhapšen na granici sa Slovenijom. Posle tog zločina, u Palatu pravde je instaliran detektor metala i pooštrene su kontrole na ulazu u sud.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

MARCEL BUDIMIR

Tokom pljačke banke u Nedelišću 12. decembra 2003. ubio je policajca Željka Murka, ranio njegovog kolegu Stjepana Balića, a tokom bega za taoca je uzeo jednog građanina. Nakon što mu je izrečena maksimalna kazna, u drugom postupku osuđen je na još pet godina zbog razbojništva iz 2002.

VLASTIMIR KIHALIĆ

U martu 2005. u Petrinji je ubio suprugu Željku kao i njene prijateljice Nadu Kušan i Vesnu Mokrović-Marinković. Ubio se u zatvoru u Lepoglavi 2007.

DRAŽEN DORČEC

U decembru 2006. upao je u dopisništvo đurđevačke Fine. Ubio je članove obezbeđenja Sokol Marića i Miroslava Benšića, kao i klijenta banke Ivana Matiševa.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

VLADIMIR DUVNJAK

U februaru 2004. u potrazi za novcem kojim bi kupio drogu, u Vukovaru je provalio u kuću Katarine i Janoša Siča te ih na smrt izbo nožem. Odneo je neznatnu svotu novca.

DRAŽEN KOZMAN

Zbog bezazlene svađe u novembru 2006. u kafiću As u Okučanima iz automatske puške ubio je troje ljudi, a ranio još pet. Potom je zapucao na policajce te je još bacio i bombu na kafić.

KAZIMIR DUŽNOVIĆ

Pri pljački banke u maju 2009. u Sesvetama, ubio je policajca Ivana Grbavca, a ranio još petoricu njegovih kolega.

PERICA MAJSTOROVIĆ

U bivšoj državi osuđen je zbog ubistva sveštenika u Sloveniji, dok mu se u Hrvatskoj sudilo zbog ubistva sestre Šime Medanića 2006. Kasnije je ubio i saučesnika u ubistvu Medanićeve sestre, ali suđenje za to ubistvo nije dočekao živ jer se u međuvremenu 2010. ubio u zatvoru.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

ŠIME MEDANIĆ

Dok je služio kaznu zbog naručivanja likvidacije Marčela Popovića, prvog hrvatskog ministra turizma, naručio je i likvidaciju svoje sestre. Kasnije je naručio i likvidaciju Nikole Grbića, koji je sa Pericom Majstorovićem ubio njegovu sestru. Za taj zločin je oslobođen.

DRAGAN JUNG

Zajedno s Masimom Kršuljem u februaru 2005. u Zagrebu zverski je ubio Antu Vukelića, koji je bio izboden 44 puta nožem i sekirom, a bežeći od svojih ubica, zavezan za stolicu, skočio je sa balkona petog sprata. Tokom istrage tog zločina otkrilo se i da je Jung u Labinu 2001. nožem izbo Mariju Knapić. Za ubistvo Ante Vukelića dobio je 30 godina, za ubistvo M. Knapić 13 godina, pa su mu kazne ujedinjene u maksimalnih 40 godina zatvora.

ŽELJKO MILOVANOVIĆ

Zbog svoje uloge u likvidaciji Ive Pukanića u oktobru 2008. osuđen je na dva suđenja u Zagrebu i Beogradu na po 40 godina. Hrvatska je presuda pravosnažna, srpska još nije. Kada i ako postane, dve države će se dogovoriti gde će služiti kaznu. U Hrvatskoj je u odsustvu osuđen i zbog ratnog zločina.

Foto-ilustracija: sxc.hu/djayo Foto-ilustracija: sxc.hu/djayo

MARKO GRGIĆ

Bio je osuđen na 40 godina zbog trostrukog ubistva u Kutini iz 1998. ali presudu je srušio Evropski sud za ljudska prava, prihvativši njegovu žalbu da su mu tokom suđenja u Hrvatskoj povređena prava.

NEĐO AJDARIĆ

Sudilo mu se zajedno sa Grgićem te je takođe bio osuđen na 40 godina zbog trostrukog ubistva iz 1998. Tražio je da kaznu služi u BiH, koja mu je kaznu smanjila na pola. I on se žalio Evropskom sudu za ljudska prava, koji je ukinuo presudu i naložio obnovu postupka. Nakon toga je pušten iz zatvora, a BiH je odbila da ga izruči Hrvatskoj.

IVAN DVORSKI

Ivanu Dvorskom nadimak je Psiho, a osuđen je jer je 2007. u Rijeci zbog navodnog duga ubio svog dužnika, njegovu devojku i oca. Potom je zapalio stan da prikrije zločin. Za svako ubistvo dobio je maksimalnu kaznu, ali na kraju je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina.

Printskrin: Youtube/Guns, Gear & On Target Training, LLC Printskrin: Youtube/Guns, Gear & On Target Training, LLC

STJEPAN ROŠKER

U februaru 2009. u Križevcima ubio je bratanca, njegovu 14-godišnju ćerku, strinu, kao i mladića koji se našao usred tog krvavog pohoda.

BORIS GALINAC

U januaru 2010. u njenoj kući u Rugvici na smrt je pretukao Dragicu Martek, a sve kako bi se domogao novca. Ubio ju je dok je bio na uslovnoj kazni, jer je na isti način 1996. ubio 90-godišnjaka. Bio je osuđen na 13 godina, pušten na uslovnu nakon što je odslužio 12 godina.

PERO LUKIĆ

U januaru 2011. s Maricom Duvnjak omamio je zagrebačkog penzionera kako bi mu ukrali kartice i novac. Da bi prikrili zločin, polili su ga benzinom i zapalili, a ustanovljeno je da je nesretnik bio živ kada su ga zapalili. M. Duvnjak umrla je u pritvoru pre početka suđenja.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

ROBERT RUBIĆ

U januaru 2013. 105 puta je nožem izbo Luju Medvidovića, osječkog advokata i pesnika. Uz to mu je oteo ženu i ćerku.

MARIO SLABINJAC

Osuđen je jer je u junu 2013. na ulici zaustavio automobil u kojem su bili njegova bivša supruga Blaženka i njen prijatelj Ivica Hajduković. Njega je ubio u vozilu, a nju dok je pokušavala da pobegne. U vozilu je bio Hajdukovićev sin kao i dvoje dece Blaženke i samog Marija. I na decu je pucao, ali srećom nikog od njih nije pogodio. Inače Slabinjac je prva osoba za koju je tužilaštvo tražilo 50 godina zatvora, što je nakon izmene tamošnjeg Krivičnog zakona najveća kazna koja se može izreći u slučaju kada je počinjeno više teških krivičnih dela. Ali sud je smatrao da je primerena kazna od 40 godina zatvora.

DUBRAVKO ŽUGELJ

Osuđen zbog pljačke Fine i ubistva dvojice stražara 2005. godine.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I sta je sada to nama bitno

    29. mart 2017 | 17:29

    Mi treba da se bavimo ubicama i izvrsiocima krvicnih dela u Hrvatskoj a mi u Srbiji imamo toliko ubica,manijaka,silovatelje,pljackasa,huligana-navijaca i njihovih navijacko-mafijaskih okrsaja ubistava po splavovima i sacekusama u borbi za narko trziste.Zatim ubistava po selima,gde brata brata,komsiju i rodjaka ubije.Ubistava u porodici.Cega sve imamo,cega se sve siti nacitamo po novinama i portalima i sada treba da se bavimo komsijskim dvoristem.Zaista je iluzorno.A sta smo mi uradili da nase drustvo i zemlju ucinimo boljom i bezbednijom?Sta?Ili je to opet ono da kao malo dete upiremo prstom u drugoga da bi se mi pokazali kao bolji?A sta je nama bolje?Ja licno u nasem drustvu ne vidim da je bolje stanje,cak sta vise deluje beznadezno.

  • ...

    29. mart 2017 | 16:45

    A sad nasi monstrumi!!!?

  • kralj

    29. mart 2017 | 17:06

    A hajde bre stavi malo domacih??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA