ŠOKANTNA TVRDNJA HRVATA: Rusi su devedesetih naoružavali nas, a ne Srbe!

 
 ≫ 

- Katalog koji nam je pokazan sadržavao je sve osim nuklearne bombe. Apsolutno sve – rekao je i nabrojao puške, streljivo, granate, sofisticirano oružje, helikoptere… - objašnjava Marin Tomulić, Hrvat iz Pariza

Rusija je za vreme građanskog rata devedesetih godina, navodno, oružjem snabdevala Hrvatsku, a ne Srbiju!

OPLJAČKANO VOJNO SKLADIŠTE U BEOGRADU: Nestala velika količina oružja

Ovo je za "Večernji list" otkrio Marin Tomulić, francuska veza za naoružavanje Hrvatske, a njegove skandalozne navode u memoarima "Špijuni i domovina" potvrdio je i nekadašnji premijer Hrvatske i visokopozicionirani pripadnik tajnih službi Josip Manolić.

Rusija je bila naš prijatelj i saveznik u nabavci naoružanja početkom 1990-ih. Rusi su nam isporučivali oružje na zahtev Francuske. Ja sam tome svedok. Sad se smatra da su Rusi bili i ostali saveznici Srba. Ali za vreme Domovinskog rata naoružavali su nas, a ne Srbe – kaže Marin Tomulić iz Pariza za "Večernji".

Njega u svojoj knjizi kao "prvog dobavljača" spominje i Josip Manolić, koji kaže da je kao premijer Hrvatske Tomuliću dao punomoć ovlašćenoga kupca Vlade, a kasnije službenog predstavnika Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka u pregovorima oko cene ili načina isporuke.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Vrlo brzo nakon što je angažovan, Tomulić je doneo dobre vesti: da je francuska država spremna Hrvatskoj pomoći u nabavci svih vrsta naoružanja. Tako je on postao ishodište družine koja će se trajnije baviti tim poslom i koju su činili još Željko Tomljenović, Ivan Čermak i (Dubravko, op. a.) Novak. Ne samo da je Francuska prijateljski otvorila svoja skladišta, nego nam je otvorila i vrata u Kremlju, koji nam je omogućio kupovinu delem Evrope: u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, ali i u Ukrajini i Kazahstanu - napisao je Manolić u memoarima.

Tomulić je naglasio da je i danas blizak s Manolićem i da mu je drago što ga je spomenuo u knjizi.

– Rekli su mi da je odluka francuske države da će nam pomoći u naoružavanju. Dali su mi dokumentaciju, katalog svih mogućih vrsta naoružanja ruske proizvodnje. I ja sam nekoliko dana kasnije odleteo u Zagreb s tom dokumentacijom. Manolić me odveo ka Čermaku u kancelariju predsednika. Dao sam Čermaku tu dokumentaciju i on me pitao kad bi ti ljudi mogli doći na razgovor. Odmah sam ih nazvao i oni su rekli: "Dolazimo sutra avionom!" – opisuje Tomulić kako je dogovorena prva narudžbina u toj hrvatsko-francusko-ruskoj vezi.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Prije nekoliko godina, kad je francuska televizija "Canal+" snimila dokumentarac upravo o ulozi Francuske u naoružavanju Hrvatske pod tadašnjim UN-ovim embargom na izvoz oružja u bivšu Jugoslaviju, Tomulić je izjavio:

Katalog koji nam je pokazan sadržavao je sve osim nuklearne bombe. Apsolutno sve – rekao je i nabrojao puške, streljivo, granate, sofisticirano oružje, helikoptere…

Trgovac oružjem koji je bio francuska veza u ovom poslu zvao se Jacques Monsieur, inače belgijski državljanin s francuskom adresom, vlasnik kompanije Matimico, čije se ime pojavljuje na jednoj fakturi, prikazanoj u dokumentarcu na Canalu+, na kojoj stoji i ime Marina Tomulića kao kontakt osobe u ime kupca raznog oružja navedenog na toj fakturi.

Oružje je stizalo brodom u jadranske luke, ali da bi se zaobišao UN-ov embargo, bilo je trikova. Sertifikat krajnjeg odredišta bio je fiktivan. U njemu se navodilo da oružje ide u neku afričku zemlju, na primer Čad ili Togo, a političari te zemlje koji su na to pristali uzimali bi oko 5 posto provizije. No, brod ne bi otplovio u Čad ili Togo, nego u Sredozemno, pa u Jadransko more.

Foto: Wikipedia/Suradnik13 Foto: Wikipedia/Suradnik13

– Ne mogu se više setiti koliko je brodova bilo, tri ili četiri, a posle smo prešli na avione – kaže Tomulić, dok se priseća puta jednog broda kada je ušao u Sredozemno more i išao ravno na Haifu u Izrael, gde su se menjali ime broda i papiri, pa odande prema Jadranskom moru.

Kako kaže, brod se prvo zvao Sable (pesak), a u Izraelu je promenjeno u ime Sabre (sablja). U Trstu su bili francuski agenti koji su bili na vezi s brodom. Kad je brod uplovio u Otrantska vrata, pojavila se francuska krstarica i propustila brod.

On otkriva da se jednom čak i susreo s ruskim generalom Mihailom Kalašnjikovom, da je posećivao Kremlj i da se u Beču susretao s ministrom financija Belorusije.

– Rusi su znali da to što prodaju ide u Hrvatsku, a u nekoliko navrata otvoreno su rekli: “Mi ne možemo odbiti Francuze.” Francuska država otvorila nam je Rusiju i sva skladišta naoružanja u zemljama u kojima su Rusi imali takva skladišta.  Zbog svega što je za nas napravila za vreme rata, Rusija ne zaslužuje da joj sada nekritički uvodimo i produbljujemo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici. Samo apelujem na to da se ne zaboravi  – kaže Tomulić.

(Telegraf.rs / Večernji list)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajnono pero

    29. novembar 2016 | 08:53

    Koliko se nas jos seca da je pijanica Jeljcin odlikovao Tudjmana? Para vrti gde burgija nece! Stara, ali istinita izreka. Nisu li prodali Hr i sistem S300 doduse nekompletan, jer nisu imali pate sve da plate. Hajdemo malo u istoriju da vidimo otkuda to prijateljstvo i veza. Stariji i istoricari znaju i secaju se ko je bio glavni covek u bivsoj SFRJ, KGB a? Naravno Stevo Krajacic, prvi covek cuvenog najveceg sina naroda i narodnosti Tita. On je namestio igru Rankovicu da ga smene, a verovatno i pogibiju Krcuna. Igra Francuza nista novo, oni su uvek bili u vrhu preprodaje oruzja. Nema tu ljubavi vec samo interes. Mozemo samo na sebe da se oslonimo.

  • Brale

    29. novembar 2016 | 08:55

    Prodavali vam oružje pa šta. Nisu vam davali već prodavali. Svaka država prodaje oružje. Pa prodavali su vam i Srbi. Oružje je vrlo prodajna roba.

  • ,Sumadinac

    29. novembar 2016 | 08:55

    Ja sam vec poverovao ustasi na rec haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA