Šta će se Trampovom pobedom promeniti na Balkanu i da li Rusi povlače jači potez?

 
 ≫ 
  • 4

Dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melanija Tramp rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički uticaj ostvariti preko Rudija Ðulijanija

Britanski analitičar Tim Džuda smatra da pobeda Donalda Trampa na presedničkim izborima u SAD neće doneti bitne promene u američkoj politici prema Balkanu.

>>> ĐULIJANI ĆE BITI PRVI TRAMPOV ČOVEK: Evo šta je govorio o bombardovanju, Srbima i Amerikancima (FOTO)

- Amerikanci zadnjih godina na području nekadašnje Jugoslavije takoreći nisu bili ni prisutni, daleko najveću ulogu nosila je Nemačka, a to se neće promeniti ni ubuduće uprkos povećanom uticaju Rusije koji se u zadnje vreme oseća u nekim državama tog prostora. Dosadašnji predsednik Obama je bavljenje tim pitanjima skoro u celosti prepustio potpredsedniku Džou Bajdenu, koji je u njegovoj administraciji važio za jednog od najboljih poznavaoca tog regiona - ocenio je Džuda, prenosi slovenački portal Siol.net.

Džejms Ker-Lindzi, stručnjak sa Londonske škole ekonomije, koji je kao i Džuda dobar poznavalac Balkana, kaže za ovaj poral da je jasno da Moskva želi da poveća svoj uticaj u jugoistočnoj Europi, "pri čemu do sada nije bila tako uspešna kako se obično misli".

- Uticaj Moskve u regionu je zapravo vrlo ograničen, pa i u Srbiji i srpskom entitetu u BiH, uprkos njihovoj ponekad proruskoj retorici. To je zato što Rusija ne nudi kredibilnu alternativu za ekonomski procvat tih država, koji one očekuju od Evropske unije i Zapada -  objašnjava britanski analitičar.

Slovenački portal dodaje i da analitičari smatraju da će se američka politika prema regionu koordinisati sa Evropskom unijom, pri čemu će najznačajnije biti koja osoba će u novoj administraciji biti zadužena za spoljnu politiku i odnose s Evropom.

Kako se navodi, Tramp o regionu jugoistočne Evrope ne zna mnogo pa će ta pitanja verovatno prepustiti nekome drugome ko će se time baviti.

I dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melanija Tramp rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički uticaj ostvariti preko Rudija Ðulijanija, tvrdi portal. Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, trenutno jedan od ključnih savetnika u Trampovom tranzicionom timu, u Srbiji se smatra "ličim prijateljem" premijera Aleksandra Vučića, kojeg je posetio 2012. u okviru njegove predizborne kampanje, navodi slovenački portal u analizi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    15. novembar 2016 | 20:32

    Koliko se mi nadamo da hoce toliko se ovaj britanac nada da nece.Će vidimo...

  • Mislim

    15. novembar 2016 | 22:23

    Jedino sta Trump moze promjenit je reljef svijeta super bombama a na politickom, ekonomskom ili bilo kakvom drugom pitanju niti ima znanja ni pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA