ZBOG OVOGA ĆE NAS CENITI U SVETU: Građani Srbije su VOLJNI DA POMOGNU izbeglicama!

 
  • 13

Građani Srbije pokazali visok nivo empatije i saosećanja sa izbeglicama

Na 15. zvanični Svetski dan izbeglica, 20. juna,  Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), predstavili su rezultate prvog istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana Srbije prema aktuelnoj  migrantskoj i izbegličkoj krizi.

Istraživanje je pokazalo da 45% građana ima pozitivan stav prema izbeglicama.

Skoro 80% anketiranih izražavaju empatiju za stradanja izbeglica i preko 60% njih je spremno da im pomogne.

Ipak, čak 55% anketiranih su izrazili strah ili negativan stav.

BEOGRAD I SRBIJA SU OTVORILI SRCE ZA MIGRANTE: Održana tribina "Migrantska kriza i Beograd" (FOTO)

- Građani Srbije su pokazali visok nivo empatije i saosećanja sa izbeglicama. Ipak, značajan broj građana izražava strah i nepoverenje prema izbeglicama i kroz projekat Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu, Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku USAID-a će nastojati da doprinese kreiranju otvorenog društva, spremnog da prihvati različitosti - rekla je Ana Divac, predsednik UO, Fondacije Divac.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnici i predsednici sedam opština, koje su najviše pogođene izbegličkom krizom (Sjenica, Tutin, Dimitrovgrad, Loznica, Preševo, Šid, Subotica) potpisali su Memorandum o saradnji i na taj način ozvaničili njihovo učešće u projektu Podrške lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu.

- Prepoznali smo ogroman trud i rad lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i volonterskih grupa u odgovoru na potrebe izbeglica i migranata u njihovim zajednicama. Ova saradnja na lokalnom nivou je odigrala ključnu ulogu u odgovoru Srbije na migrantsku krizu. Vaš zajednički odgovor je pokazao velikodušnost i empatiju srpskog naroda - istakao je u svom uvodnom obraćanju Kajl Skat, ambasador SAD u Republici Srbiji.

Vulin: U Srbiji status izbeglice imaju 29.574 osobe, zatvaranje kolektivnih centara do kraja godine!

Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je značaj saradnje između državnih institucija i organizacija civilnog društva. Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, dodao je da je „država učinila sve što je mogla i u skladu sa međunarodnim standardima, kako bi pomogla izbeglicama. Mislim da smo u saradnji sa drugim državnim organima i civilnim sektorom uradili odličan posao”.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    21. jun 2016 | 20:07

    E Srbijo,odneo te Dunav u Crno more!Stalno vuces pogresne poteze i uvek na našu štetu!

  • bocko

    21. jun 2016 | 15:54

    Ja nisam pokazao

  • ATIMUS

    21. jun 2016 | 16:41

    I primite izbeglice u Srbiju i dajte im vlast ....postavite ih po opstinama na kljucna mesta ....isto tako i po sudovima sudije ....ministre .... da kroje zivot po njihovom djepu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA