OVO MORATE DA ČUJETE: Spoj džeza i ruske tradicije sa Urala na NIŠVILU! (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 1

Bend “Orlan” svojom muzikom premošćuje granice različitih kultura i tradicija

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kirejev nastupiće na predstojećem Nišville džez festivalu sa svojim bendom “Orlan” u petak 12. avgusta. Ovaj izvanredni etno džez projekat nastupiće ove jeseni i na najvećem World music sajmu Womex 2016.

Sasatav "Orlan" koji osim Olega (saksofoni i vokal) čine i Rustem Galiullin - truba, Oleg Jangurov - bas, Sergej Ostroumov - bubnjevi, Rustem Karimov - udaraljke i Ruslam Vorotnikov - klavijature, prema oceni kritičara na najbolji način premošćuje granice između različitih kultura i tradicija. Kroz džez izraz, kao jedan od glavnih temelja world music pravca, sastav “Orlan” predstavlja bogatu muzičku tradiciju sa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškirije odakle su poreklom svi članovi sastava.

NIŠVILLE PREDSTAVLJA MIDNIGHT JAZZDANCE: Nightmares on Wax na džez sceni (FOTO)

Olegov grleni vokal, karaterističan za to podneblje, takođe je jedna od važnih karakteristika sastava koji se tokom poslednjih nekoliko godina predstavio širom Evrope i u Americi.

Inače, Oleg Kirejev ima i respektabilnu biografiju i kada je reč o “ortodoksnijem” džezu. I danas naglašava da su presudni uticaj na njega imali legendarni saksofonisti Koleman Hokins i Dekster Gordon, a od savremenijih: Majkl Breker i Džošua Redman. Godine 1994. dobio je američku stipendiju za usavršavanje saksofona u klasi koju je vodio ništa manje no značajni Bad Šenk, sa kojim je Oleg kasnije nastupao i snimao.

Oleg Kireyev

Pažnju svetske džez javnosti prvi put je na sebe skrenuo još 1989. godine kada se u Varšavi na sešnu pridružio ritam sekciji Majlsa Devisa. Tokom boravka u SAD snimao je i nastupao širom SAD i Evrope sa mnogim značajnim imenima džeza: Tom Harel, Hal Galper, Adam Nusbaum, Kit Javors, E.J. Striklend, Ben Vilijams...

Takođe, ostaće zapamćen i Vidman + Kirejev kvartet, u kojem je kolider bio pijanista Džejms Vidman, Harvi S na basu i bubnjar Stiv Vilijams. Ovoj grupi, ali pod novim imenom “Super Quintet”, se za turneju po istočnoj obali SAD  (proleće 2014. godine) priključio i trubač Edi Henderson.

Kirejev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki Istok (zapaženi prijekat “Feng Shui Jazz Theatre”, Afriku)

Konkurs za 300 volontera na Nišvillu 2016

Njegov album “Mandala” na kojem je sarađivao sa afričkim muzičarima, 2008. godine je bio nominovan za Gremi nagradu u kategoriji “najbolji savremeni džez album”. Pre tačno dve decenije, na čuvenom Montre džez festivalu u Švajcarskoj dobio je specijalnu nagradu za izuzetno izvođenje, a nastupao je i na mnogum drugim značajnim festivalima: London Džez Festival, Malboro DžezFestival, Birmingem Džez Festival, Ličfild Džez festival (Engleska), SXSW, Njujork Džez Improv (SAD), kao i legendarnim džez klubovima: Simfoni spejs, Smols, Iridium Džez Klub, Jošis smouk, Kris Džez Kafe, Bluz Eli...

Evo kako to zvuči:

Uz sva svetska svetska priznanja, Oleg Kirejev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini: ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA