Evo šta kažu stručnjaci dokle će Srbija da dogura ako bude ulagala U INOVACIJE!

 
 ≫ 
  • 2

Neposredna interakcija nauke i privrede ubrzava razvoj novih proizvoda, dostiže se viši stepen tehnološke spremnosti i skraćuje vreme potrebno za njihovu komercijalizaciju

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, postoji izvesni napredak u tehnološkoj spremnosti za razvoj inovacija u Srbiji. Prema inovacionom potencijalu, Srbija je ispred Rumunije i Bugarske, a napredak je konstatovan i u oblasti razvoja nauke i istraživanja

Država je rešila da se ozbiljnije pozabavi inovacijama i patentima, pa je za naučno-istraživačke projekte odobrila 171,5 miliona evra. Vlada je posvećena tome da pomogne, kako privrednim društvima, tako i fizičkim licima-inovatorima da inoviraju i takmiče se sa više uspeha na evropskim i svetskim tržištima.

ASUS osvojio pet nagrada za inovacije na CES 2016 sajmu (FOTO)

Konkretno, za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao prioritetan cilj za 2016. godinu postavljeno je Povećanje kapaciteta za inovacije u društvu.

Foto: mpn.gov.rs Foto: mpn.gov.rs

- Inovacije i rast produktivnosti su postali odlučujući faktori u unapređenju globalne konkurentnosti srpske privrede. Rast srpske privrede još uvek se uglavnom oslanja na domaću tražnju, što dugoročno nije održivo, te stoga privreda treba da bude u većoj meri izvozno orijentisana i utemeljena na inovacijama. Srbiji je potrebno da pređe iz investicione faze u inovacionu fazu, uz ekonomiju koja će se bazirati na proizvodima sa većom dodatom vrednošću koji su globalno konkurentni - poručio je pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Branko Bugarski.

Projekti, kaže Bugarski, rešavaju konkretne probleme u okviru tematske oblasti za unapred određene krajnje korisnike. Neposredna interakcija nauke i privrede ubrzava razvoj novih proizvoda, dostiže se viši stepen tehnološke spremnosti i skraćuje vreme potrebno za njihovu komercijalizaciju.

U susret Nedelji štednje: JEDINSTVENE INOVACIJE NA TRŽIŠTU ZA PRAVNA I FIZIČKA LICA U PROCREDIT BANCI

- U narednom periodu prioritet će imati oni naučnoistraživački rezultati koji su dostigli viši nivo tehnološke spremnosti za primenu. Za dalji razvoj i primenu naučnoistraživačkih rezultata potrebno je uspostaviti mehanizam za direktnu podršku osnivanju „spin-off” kompanija iz naučnoistraživačkih organizacija - najavio je Bugarski.

Printskrin: TV BAP Printskrin: TV BAP

Da se sve više prepoznaje značaj saradnje nauke i privrede i prihvata kao neminovnost, misli i dr Danica Mićanović, naučni saradnik Privredne komore Srbije.

- Inovacije su osnov konkurentnosti svake privredu, pogotovu zemalja u tranziciji kakva je Srbija. Nama je cilj da podignemo konkurentnost naših kompanija i usluga, doprinesemo boljoj poziciji na tržištu i većem profitu. Bez znanja, novih tehnologija i metoda to je nemoguće - kaže za "Telegraf" dr Mićanović idodaje:

VUČIĆ: Vlada Srbije spremna da pomogne Petnici

- Poljoprivreda je naš potencijal, ali taj resurs je ograničen i ako želimo sa iste površine veći prinos i kvalitetniji rod, onda to možemo da sotvarimo samo kroz unapređenje proizvodnje, primenom novih tehnoloških postupaka i adekvatnijim sortimentom.

U PKS podržavaju poslovanje na bazi znanja, jer pored povećanja zaposlenosti i stvaranja proizvoda sa dodatnom vrednošću, time doprinose i smanjenju odliva mozgova iz Srbije.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Inače, ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da su procene rasta BDP-a Srbije za ovu godinu poboljšane zahvaljujući većem izvozu i investicijama, ali da bi i ubuduće zemlja ostvarivala stabilan rast, on bi morao da bude zasnovan na inovacijama.

NEĆE IH IZNEVERITI: Srbija obezbedila 35 MILIONA ZA PETNICU!

- Moraćemo da tražimo nove izvore rasta, a to su inovacije", dodajući da se kod nas otvaraju fabrike, ali to će u jednom trenutku da se iscrpi, pa moramo da podignemo produktivnost i konkurentnost na duži rok, a to se radi - inovacijama - izjavio je nedavno ministar Vujović na skupu "Nauka, privreda i društvo u Srbiji" koji je održan u SANU.

U 2016. godini koja je proglašena godinom preduzetništva, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da u septembru raspiše Javni poziv za prijavu i učešće inovacionih projekata razvojno-proizvodnih centara (mala i srednja preduzeća) registrovana po Zakonu o inovacionoj delatnosti. Planirana budžetska sredstva bila bi na nivou od 40 miliona dinara.

(Slađana Vasić)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primus

    9. jun 2016 | 13:48

    obzirom da dobro znam tu priču koja je puna NEPISMENIH, SUJETNIH, NEODGOVORNIH ('joj jajce')LJUDI a koji bi trebali da vode taj segment društva JER SU ZA ISTI PLAĆENI, šaljem sledeći komentar: FUJ, FUJ..FUJ!

  • Vlajko

    9. jun 2016 | 07:29

    E tesko nama nestaje srbija polako ali sigurno mnogi je napustili mnogi pomrli a ostatak jos se nesto duva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA