IZLAZAK VELIKE BRITANIJE IZ EU POTRESA SVET: Evo šta bi to značilo za Srbiju!

- Indirektno bi njihovo istupanje iz unije psihološki uticalo na pad vrednosti evra, investitori bi bili suzdržani i u stand-by fazi dok se ne završi ceo proces istupanja, skočio bi dolar, a zbog toga bi poskupeli energenti - tvrdi Đogović

  • 28

Izlazak Britanije iz Evropske unije, takozvani Bregzit, iako nije ekonomskog porekla, poput geopolitičkih sukoba, terorizma i migrantske krize, jedan je od rizičnih faktora po globalni ekonomski rast, zaključeno je na lideru samita G7. Međutim, mišljenja naših stručnjaka o tome da li bi i kakve posledice Bregzit imao po Srbiju, ako do njega dođe, oprečna su.

S' obzirom na to da Srbija gaji tanke ekonomske relacije sa Velikom Britanijom, ekonomista Saša Đogović, smatra da Bregzit ne bi direktno uticao na našu ekonomiju. Kakvi su nam sada odnosi, tako bi i ostalo.

LIDERI G7 IMAJU CRNE PROGNOZE: Ako Britanci izađu iz EU, smanjiće se investicije i radna mesta

- Indirektno bi njihovo istupanje iz unije psihološki uticalo na pad vrednosti evra, investitori bi bili suzdržani i u stand-by fazi dok se ne završi ceo proces istupanja, skočio bi dolar, a zbog toga bi poskupeli energenti. To bi bio početni šok koji bi se odrazio i na celokupno finanijsko tržište, kod nas bi skočile akcije. Obveznice ne bi patile jer su i dalje prijemčivije nego one u evrozoni - objašnjava saradnik instituta za tržišna istraživanja IZIT Saša Đogović.

Printskrin: Youtube/RTV Panonija Printskrin: Youtube/RTV Panonija

Ekonomista Aleksandar Stevanović ne deli njegovo mišljenje i vrlo je skeptičan da će uopšte doći do takve odluke Britanaca.

5 POSLEDICA BRITANSKOG IZLASKA IZ EU: Evropi, i Balkanu u njoj to može doneti samo nesreću (FOTO)

- Neće Bregzita ni biti jer će većinski Velika Britanija glasati za ostanak u Evropskoj uniji. Ako ipak, i dođe do toga, od toga će trpeti samo najveća ostrvska evropska zemlja narednih 10 godina. Posledica po Srbiju ne bi bilo - izričit je Stevanović.

Printskrin: Youtube / Istinomer Printskrin: Youtube / Istinomer

PANIKA U BRISELU I VAŠINGTONU: Britanci na ivici da izađu iz Evropske unije, pokazuju ankete (FOTO)

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond još ranije je objavio da nema pozitivnih ekonomskih efekata od Bregzita, a Banka Engleske u tom slučaju čak predviđa veliki privredni pad, a možda i recesiju ako bi se to desilo.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. maj 2016 | 20:18

    BRISELSKA BIROKRATIJA SIRI STRAH I PRICA DA CE BITI SMAKA SVETA AKO ENGLEZI POBEGNU OD BRISELSKOG DIKTATA I TERORA!!! NECE BITI NISTA I SAMO CE BIROKRATE BITI PRINUDJENE DA TRAZE NOVI POSAO!! BRITANCI VOLE SVOJU FUNTU I SVIMA JE DOSTA EURA!!!

  • Alien resurrection

    31. maj 2016 | 20:32

    NE U EU I TAČKA !!!!

  • Thermos

    31. maj 2016 | 21:00

    Prokleta evropska unija i prokleti nato !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA