OVAJ SRBIN JE IZDUVAO FLAŠU ZA VINO OD OSAM LITARA: Evo u čemu je tajna vrsnog majstora iz Paraćina (FOTO)
Iz ove flaše vino se ne sipa nego se na slavinu toči, a spoj stakla, mirisa i ukusa, sinonim su za kvalitet najmlađeg vinskog reda u Srbiji
Zoran Živković, ekonomista i stakloduvač iz Paraćina, vrsan je majstor u svom poslu. Staklarstvo je i tradicija njegove porodice više od 50 godina, a na njegovu žalost zanat je danas zaboravljen.
MAJSTOR ZVONKO DOBIO NAGRADU: Povelja za doprinos profesiji prvi put otišla u ruke obućara! (FOTO)
On je "izduvao" flašu, visoku visoka je 80 centimetara i zapremine osam litara, još kad je puna, praznik je za oči na svim vinskim sajmovima na kojima učestvuje vinski red Pomoravske regije “Steva Pisar”.
Iz ove flaše vino se ne sipa nego se na slavinu toči, a spoj stakla, mirisa i ukusa, sinonim su za kvalitet ovog najmlađeg vinskog reda u Srbiji.
Staklo i vino dve su njegove velike ljubavi. Živković u vinskom redu ima titulu velikog majstora, ali je veliki majstor i u staklarstvu. On je vrstan stakloduvač iako je po zanimanju – ekonomista!
Niti je išao u staklarsku školu, ali priznaje da je radio u Staklari – u komercijali!
- Staklar sam u duši jer je moja porodica decenijama staklarska. Otac mi je bio stakloduvač i naučio me je svim tajnama ovog zanata, koga s pravom nazivaju umetničkim. Pa i majka mi je radila u Staklari, a prvu radionicu za pravljenje nakita i ukrasa od stakla moj otac Sveta otvorio je još šezdesetih godina prošlog veka - priča Zoran, koji i sada u svojoj kući, gde je izložbeni prostor njegovog sadašnjeg biznisa, čuva brojne staklene figurice od punog stakla, u boji, sa kojom su Živkovići krenuli u ovaj posao.
Zoran je tako odlučio da izađe iz komercijale i ode u – staklare. Njegova porodična firma bavi se ručnom izradom laboratorijskog stakla vrhunskog kvaliteta, a tehnologija proizvodnje može se uporediti sa – svetskom.
On je glavni majstor za najkomplikovanije aparature. Poneku flašu za vino, objašnjava, napravi za svoju dušu jer one nisu deo njegove redovne proizvodnje.
Na žalost, čak i u Paraćinu, koji je grad stakla, nema više vrsnih stakloduvača. Znalci su otišli u penziju, mlađe nema ko da uči, a nema ni zašto jer ni ručne proizvodnje u Staklari više nema. Za duvanje stakla potrebna su dobra pluća i dobar balans, što sve staklar mora sam da oseti.
- Staklo omekšava na preko 1.200 stepeni i veoma se teško obrađuje i savija ako se propusti pravi trenutak. Još uvek volim egzibicije u ovom poslu, to je za mene kreacija, veština i umeće. Zato sam i napravio ovu flašu od 8 litara i dodao joj slavinu. Pravio sam i flašu od 20 litara, pa onda – flašu u flaši i čašu u flaši. Za nešto od toga čak je bilo kupaca i u inostranstvu – priča Zoran.
Živković nije uspeo da nam odgovori na pitanje kojoj je ljubavi verniji – vinskoj ili staklarskoj. Samo je zaključio, kao vinski vitez koji se zavetovao da širi vinsku kulturu, da je vino dobro ako je kvalitetna i lepa ambalaža iz koje se sipa.
(Z.R.P.)
Video: Matija izgleda kao lutka, ali stvarno: Barbi boj slavi i Svetog Luku i Helouvin
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mozak
Baš je izduvao. Čovek jednistavno zna da duva i uvek će imati posla, jer uvek ima nešto da se duva.
Podelite komentar