AKO OVO DANAS URADITE, IMAĆETE SREĆE CELOG ŽIVOTA: Narodna verovanja na VRBOPUC!

 
  • 4

Nakon što uberu grančicu vrbe, malo zaseku njenu koru i lanenom krpicom pokupe "sok života" koji iz nje curi. Krpica se čuva i nosi kao amajlija (čitaj: za sreću) cele godine, a kažu otvara duhovne oči i budi intuiciju

Prošle noći počeo je "vrbopuc" koji traje sve do Blagovesti, sedmog aprila. Mnogi zapravo ne znaju šta je "vrbopuc", a taj pojam koriste kada žele da označe nagli porast seksualne želje, ali, "vrbopuc" nije samo to.

USKORO KREĆE VRBOPUC: Dok momci trljaju ruke, majke KRIJU ćerke!

Pojam "vrbopuc" vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada vrba ozeleni. Čim vrba ozeleni, narod veruje da kod žena poraste polna želja. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se udaraju, šibaju, deca i odrasli danas, na Mladence, ali i na Lazarevu subotu (23. april) i Cveti (24. april) i pri tom govore uz smeh “Rasti kao vrba”.

Praznik vrbe je Lazareva subota - Vrbica, kada se osvećuje u crkvi. Kora bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature. Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća.

Tokom niza ovih svetkovina u trećoj nedelji marta, u takozvanim “pozajmljenim” danima, po vekovnoj tradiciji ljudi dobijaju šansu da isprave grešku Adamovu, da umnože novac, završe davno započete poslove i podstaknu plodnost, piše novinar Jasna Jojić u antropološko - sociološkoj knjizi "Magijski kalendar za crvena slova".

KALENDAR LEKOVITOG BILJA: Svaki mesec ima svoje biljke. Saznajte kad se koje beru

Prema verovanju mnogih naroda, određeni dani u trećoj nedelji marta šansa su da se promeni život i steknu blagostanje, radost i ljubav.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Naime, oni koji se bave belom magijom znaju da je 22. mart idealan za izvođenja obreda sa vrbom, koju još nazivaju i "šibljika života".

Nakon što uberu grančicu vrbe, malo zaseku njenu koru i lanenom krpicom pokupe "sok života" koji iz nje curi. Krpica se čuva i nosi kao amajlija (čitaj: za sreću) cele godine, a kažu otvara duhovne oči i budi intuiciju.

Noćas u ponoć počeo je "vrbopuc", i traje do Blagovesti, sedmog aprila. Žene su u tom periodu veoma plodne, pa sve koje žele da postanu majke ne treba da propuste ovaj idealan momenat za začeće, piše novinar Jasna Jojić, koja se bavila kulturnom i religijskom baštinom.

U Srbiji se danas pojmom “vrbopuc” označava i bujanje hormona kod mladih u pubertetu i prolećno zaljubljivanje.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaše mišljenje o slepom držanju narodnih običaja.

(M.R.)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA