Vatikan vodi istragu o seksualnom zlostavljanju

 
  • 0

Počela prva istraga Vatikana protiv članova Hristovih legionara za seksualno zlostavljanje pošto se saznalo za skandal u koji je bio umešan sam osnivač Legije, Meksikanac Marsijal Masijel

Uticajni sveštenički red Legija hrista saopštio je danas da Vatikan ispituje njegovih sedam članova za navodno seksualno zlostavljanje mladih pripadnika tog reda.

Reč je o prvoj istrazi Vatikana protiv članova Hristovih legionara za seksualno zlostavljanje pošto se saznalo za skandal u koji je bio umešan sam osnivač Legije, Meksikanac Marsijal Masijel, koji je godinama seksualno zlostavljao polaznike seminara i imao vanbračnu decu.

Masijel, koji je osnovao ovaj red 1941, važio je za kultnu ličnost među sledbenicima i članovima Hristovih legionara, uprkos glasinama o seksualnom zlostavljanju. Umro je 2008. godine u 87. godini, a Vatikan je, po okončanju istrage, saopštio da je Masijel kriv "zbog teškog i objektivno nemoralnog ponašanja".

Skandal u vezi sa tim konzervativnim svešteničkim redom, koji deluje u 21 zemlji i predvodi Katolički univerzitet u Rimu, doživeo je vrhunac kada se katolička crkva našla pod udarom javnosti zbog svešteničkog zlostavljanja dece. Legija hrista je potvrdila da je sedam slučajeva zlostavljanja prosledila Kongregaciji za doktrinu vere, takozvanog ministarstva u Vatikanu, čija je glavna misija očuvanje katoličke vere i morala.

Istraga se vodi još i protiv dvojice sveštenika, za koje se veruju da su, pod izgovorom vere, imali "neprikladne" odnose sa ženama, a njihovi slučajevi prosleđeni Kongregaciji, preneo je AP.

(I. M. / Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA