Balkan je suviše osetljiv za izbeglice i može da bude OPASAN!

 
  • 3

Dok je Češka raspitivanje nemačkog ambasadora protumačila kao uobičajeno interesovanje za novi predlog, slovački premijer Robert Fico rekao je televiziji TA3 da je od Nemačke dobio demarš i da iza toga stoji nervoza Nemačke jer Višegradska četvorka odbija da bude poslušna

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek izjavio je da je zapadni Balkan suviše osetljiv prostor da na njemu ostanu i gomilaju se izbeglice sa Bliskog istoka.

NO PASARAN: Francuski premijer rekao stop novom prihvatu izbeglica

Zaoralek je za privatnu češku televiziju "Prima" objasnio da sutrašnji vanredni hitni samit Višegradske četvorke na koji su pozvane i Makedonija i Bugarska ali nije Grčka, nije pobuna protiv nemačkih planova za rešenje izbegličke krize.

- Nastojimo da objasnimo našim evropskim partnerima da je Balkan osetljiv prostor i da ne želimo da se desi da će se tamo nagomilati velike količine izbeglica, a da oni sa tim ne izađu na kraj. Prošlost je pokazala kako Balkan može da bude opasan - rekao je Zaoralek.

Vladu premijera Bohuslava Sobotke, koji će u ponedeljak u Pragu na samitu V4 razgovarati sa kolegama iz Poljske, Slovačke, Mađarske i Bugarske i predsednikom Makedonije o planu rezervne spoljne granice EU na granicama Bugarske i Makedonije, ako Grčka hitno ne učini nešto kako bi prikočila migracijski talas, podržava i češka opozicija.

Zaoralek je Grčku optužio da funkcioniše kao protočni bojler, a da su izbeglice za nju turistički biznis.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Izbeglice predstavljaju veliku privrednu granu. U hotelima su i restoranima. To je još jedan deo turističkog tržišta Grčke. Moramo da se dogovorimo da to više neće biti biznis, nego nešto što u Evropi sebi više ne možemo da dozvolimo - rekao je Zaoralek.

Predstojeći samit i plan B nove granične barijere na jugu Makedonije i u Bugarskoj koji želi u Briselu na samitu EU naredne sedmice da predstavi Višegradska grupa, prema ocenama nemačkih medija, otvorena je pobuna postkomunističke Srednje Evrope protiv nemačke kancelarke Angele Merkel i njenog recepta za rešavanje izbegličke krize.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dok je Češka raspitivanje nemačkog ambasadora protumačila kao uobičajeno interesovanje za novi predlog, slovački premijer Robert Fico rekao je televiziji TA3 da je od Nemačke dobio demarš i da iza toga stoji nervoza Nemačke jer Višegradska četvorka odbija da bude poslušna.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    14. februar 2016 | 18:52

    Balkan je uvek bio,jeste i bice opasan za sve koji ne misle dobro.

  • ana

    14. februar 2016 | 19:00

    u saponiji ima 250 hiljada upraznjih mesta sa kojih su oterali Srbe.Malo da im dnk promenite da ne sapunjaju previse .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA