SLOVENCI NARUČILI BODLJIKAVU ŽICU: Staviće je na granicu s Hrvatskom!

 
  • 2

- Ako se suočimo s velikim brojem migranata koji ne možemo da kontrolišemo, posebno ako Nemačka i Austrija počnu da ograničavaju njihov prijem, bićemo spremni da postavimo ogradu i fizičke prepreke - rekao je premijer Slovenije

Slovenačka vlada već je naručila veće količine bodljikave žice radi eventualne zaštite svoje južne granice sa Hrvatskom ako bi na njoj ponovo došlo do nekontrolisanog ulaska migranata i izbeglica, što trenutno nije slučaj, pišu slovenački mediji. Slovenačka vlada odbija da komentariše ove tvrdnje.

HAOS NA GRANICI IZMEĐU SLOVENIJE I AUSTRIJE: Izbeglice se tuku, probijena ograda! (FOTO) (VIDEO)

Bodljikavu žicu koja bi trebalo da zapreči put migrantima na najosetljivijim delovima zelene granice sa Hrvatskom, Slovenija je kupila u Poljskoj, a u zemlju treba da stigne za nekoliko dana, prenosi "Delo". Vodeći slovenački list se poziva na vlastite neimenovane izvore i upozorava na ćutanje vladinih službi koje informaciju ne žele ni da potvrde niti da negiraju.

Na pitanja o tome ima li doista informacija da će Nemačka i Austrija uskoro zatvoriti svoje granice za migrante i da je Slovenija već naručila žičanu ogradu koju bi postavila na svoju "šengensku" granicu prema Hrvatskoj, premijer Miro Cerar u utorak je na konferenciji za novinare odgovarao dosta neodređeno, ali je ponovo istakao kako će Slovenija uskoro morati da deluje samostalno ako se migrantski talas koji je i dalje veliki ne počne kontrolisati i smanjivati, rekavši da ne isključuje posebne mere na granici s Hrvatskom.

IZBEGLICE OPET PROBILE KORDON I OGRADU: Sa decom u rukama srušili metalne barijere i prešli iz Slovenije u Austriju! (FOTO)

- Ako se suočimo s velikim brojem migranata koji ne možemo da kontrolišemo, posebno ako Nemačka i Austrija počnu da ograničavaju njihov prijem, bićemo spremni da postavimo ogradu i fizičke prepreke - rekao je Cerar, ali je dodao da to ne bi značilo potpuno zatvaranje granice s Hrvatskom nego bolju kontrolu i usmeravanje izbegličkog talasa, koje bi bilo korisnije nego do sada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mogućnost, odnosno nagađanje da bi Slovenija mogla da počne sa postavljanjem "žice" na granici s Hrvatskom, spominje i Slovenski radio.

Dnevni list "Dnevnik" podseća da je pre nekoliko dana bodljikavu žicu blizu prelaza Šentilj/Špilfeld postavila Austrija, kako bi sprečila nekontrolisani ulazak izbeglica i migranata iz Slovenije od kojih su neki navodno mimo nadzora ulazili u Austriju, trčeći preko obližnjeg auto-puta, ne čekajući dogovoreno propuštanje u Austriju u manjim grupama.

"Dnevnik" navodi kako je po njihovim informacijama Cerarova vlada "mrežu za granicu s Hrvatskom" navodno "već nabavila" i da se nalazi u Sloveniji, spremna da bude upotrebljena svakog trenutka.

Kupovinu žice navodno je bez raspisivanja javnog nadmetanja realizovao ministar za ekonomiju i turizam Zdravko Počivalšek. Kako prenosi ovaj list, deo žičane ograde kupljen je od Mađarske kojoj je deo materijala za zaprečavanje granice ostao, nakon što je zatvorila granicu sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pitanja o navodnom planu za postavljenje ograde na granici s Hrvatskom novinari su kasno sinoć postavili i ministru spoljašnjih poslova Karlu Erjavcu, nakon održanog sastanka koalicije o aktuelnim pitanjima.

Erjavec je ponovio svoje više puta izraženo mišljenje kako će Slovenija morati da reaguje na isti način kao Nemačka i Austrija i da postavljanje ograde nije isključeno.

- Ako Austrija bude zaoštravala svoje mere, na to će biti primorana i Slovenija - rekao je Erjavec.

- Spremni smo na sve scenarije, u kontaktu smo s Austrijom i Nemačkom, imamo sve informacije i koordiniramo se. Sve zavisi upravo o njihovim potezima - dodao je Erjavec.

(Telegraf.rs/ Izvor: vecernji.hr)

Video: Hiljade okupljenih u Minhenu: Srbi slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    4. novembar 2015 | 11:50

    Pa,dugo se cekalo,jos negde 1945, americki predsednik,nakon saznanja o ustaslim zlocinima je izjavio da Rvacku treba staviti u tor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA