Mesni proizvodi izazivaju RAK, ali ne svi! Evo koje SMETE DA JEDETE!
- Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove i velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, i da izazove nagli rast ćelija, što je u stvari rak - objašnjava prof. Belojević
Kancerogene su samo mesne prerađevine industrijskog porekla, ne i suvo meso koje se suši u kućnoj radinosti, saznaje Telegraf.
Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine izazivaju rak, ne treba, naime, shvatiti bukvalno, odnosno da je svo meso kancerogeno. Istraživanje SZO, tačnije njihove agencije za istraživanje kancera (IARS), odnosi se, naime, samo na mesne prerađevine kao što su viršle, paštete, šunke, kobasice i ostale proizvode industrijskog porekla.
CIGARETE ILI VIRŠLE: Čime se ova dva dečaka više truju? Šta je opasnije? (FOTO)
Osnovni razlog za to jeste što, u njima u stvari, ima najmanje mesa, a najviše hemije, tačnije veštačkih aditiva, konzervanasa, emulgatora, pojačivača ukusa, boje i mirisa i drugih dodataka, koji se u toku prerade stvaljaju zarad oblika i boljeg ukusa.
To praktično znači da suvo meso koje ste sami sušili, kao i slanina iz domaće, kućne radinosti, nije kancerogena, osim ako i u njih ne ubacujete dodatke koje koriste mesne industrije. Takođe, ne treba da se odreknete ni šnicle, bilo da je ona svinjska, goveđa ili teleća, s obzirom na to da crveno meso nije stavljeno na crnu listu na kojoj su mesne prerađevine.
Redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević objašnjava da meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u njemu, a to su upravo aditivi i konzervansi.
- Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove i velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, i da izazove nagli rast ćelija, što je u stvari rak - objašnjava prof. Belojević.
DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA ZA RODITELJE U SRBIJI: Mesne prerađevine IZBACITE iz dečje ishrane!
On ističe da je meso neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa.
- Ali, kada se proizvodi hrana za stotine hiljada ljudi, postoji druga logika, nego kada neko proizvodi hranu za sebe iz svoje bašte ili svog dvorišta. Dodaju se konzervansi, jer meso mora što duže da se održi - rekao je Belojević za RTS.
Od sada Telegraf pratite i na Vajberu
(Telegraf. rs)
Video: Koncert filmske muzike Enija Morikonea i Nina Rote u Sava Centru
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ceda
Nisam hteo da smaram ovom temom ali ipak,mnogo se prica o ovome i hocu reci... Napustio sam grad i otisao da zivim u selu,grad sam po sebi je kancerogen...ko hoce,shvatice. Gajim pcele,imam med kao zasladjivac,med je fruktoza,tj.prirodni-vocni zasladjivac. Gajim svinje,domace-bele i autohtone-mangulice,druge za sebe,bez koncetrata i ostalih pojacivaca hormona rasta,ove prve za prodaju,ali i njih gajim zatvorene u vocnjaku i hranim lucerkom,kruskama,jabukama i kukuruzom i jecmom,tako da ako hocete zdravu ishranu,morate kupiti domace pa sami susiti i spremati,ali domace,ja necu da prodam nista jeftinije,a kada mi dodje neki kupac kaze pa to ima jeftinije,pa kupi ga,to ti je to. Kazu ima med za 500 kinti,ja prodajem po 1000,ja cu vam praviti za 400,recite koliko vam treba,moj je cist,bez lekova i secera,dajem ga bebi od 6 meseci,lekari se krste,mole me da to ne radim,ali bre sve ok jer je sve prirodno. Meso mangulice slozim u tegle i prelijem mascu kada topim cvarke,kada izvadim sveze,ZDRAVO!!! Ali sve ovo dzaba,kada dodje covek i kaze to ti je skupo,jeste,ali to sto ti kupis je otrov,a ovo odnesi na analizu bilo gde,donesi mi neki podatak da to ima nesto lose u sebi. Pa bre kg mesa je 350 din na akciji,a ti kupis kg salame ili kobasice za 150,ne treba da si pametan,samo da imas digitron i da nadjes racunicu
Podelite komentar
Sabac
Pa na cemu smo se mi odgajili svi na pasteti i naresku pa sta nam fali
Podelite komentar
blaf
Smesta me ubediše! Živela tikva od 400+ kg,krompir od 1,5 kg, paradajz u martu i decembru, jagoda u novembru ......! To je zdrava hrana bez "aditiva i pesticida"!??
Podelite komentar