OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: Ako dnevno jedete 50 GRAMA VIRŠLI ILI SALAME, u opasnosti ste OD RAKA!
- Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju
Ukoliko dnevno pojedete samo 50 grama mesnih prerađevina, rizik da obolite od karcinoma debelog creva povećava se 18 odsto, upozorili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) a povodom njihovog saopštenja da mesne prerađevine i zvanično izazivaju rak.
Izveštaj na osnovu kog je SZO saopštila da mesne prerađevine uzrokuju rak, sačinila su 22 stručnjaka iz deset zemalja koji su deo Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC) pri SZO, a sa sedištem u Lionu.
U njihovim zaključcima, koji sadrže i preporuke za ograničenje unosa mesa, podseća se da se meso obrađuje da bi im se produžio rok trajanja ili ukus, i to dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa. Upravo ti dodaci povećavaju rizik od kancera, a visoka temperatura termičke obrade, kao što je na roštilju, može takođe da stvori kancerogene hemijske materije.
U ove budalaštine o raku svi veruju, a vi?
Ipak, SZO smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje i da ovi zaključci mogu da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih saveta za ishranu.
- Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju. Ne može se naneti šteta ako se s vremena na vreme pojede sendvić sa slaninom, jer zdrava ishrana podrazumeva, pre svega, umerenost - rekao je profesor Tim Kej iz britanske agencije za istraživanje kancera.
Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!
(Telegraf. rs / Izvor: Tanjug)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bruce Lee
Ljudi studirao sam prehrambenu tehnologiju i nemoj da mešate babe i žabe sa ovim komentarima kako su naši dedovi jeli slaninu i kobasice. Ovde nije problem u mesu, već način na koji se ta stoka odgaja, šta jede, hormoni kojima je rokaju i posle u proizvode stavljaju nitrate, nitrite, razne arome, pojačivače ukusa, veštačke boje, ... A ukoliko vi imate svoj uzgoj i domaće meso i slaninu, jedite slobodno do mile volje :)
Podelite komentar
Rider
Ma najbolje bi bilo da svi pocrknemo od gladi. Plate su male, organska hrana je skupa, ono što je jeftino je loše, u salame stavljate otpatke od životinja (koje se koriste za pseću hranu) i to prodajete da ljudi jedu. Kakva smo mi država brate mili...
Podelite komentar
Gile
Inače ćete živeti večno.
Podelite komentar