OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: Ako dnevno jedete 50 GRAMA VIRŠLI ILI SALAME, u opasnosti ste OD RAKA!

 
  • 66

- Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju

Ukoliko dnevno pojedete samo 50 grama mesnih prerađevina, rizik da obolite od karcinoma debelog creva povećava se 18 odsto, upozorili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) a povodom njihovog saopštenja da mesne prerađevine i zvanično izazivaju rak.

Izveštaj na osnovu kog je SZO saopštila da mesne prerađevine uzrokuju rak, sačinila su 22 stručnjaka iz deset zemalja koji su deo Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC) pri SZO, a sa sedištem u Lionu.

ZVANIČNO - VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obaveštenje Svetske zdravstvene organizacije

U njihovim zaključcima, koji sadrže i preporuke za ograničenje unosa mesa, podseća se da se meso obrađuje da bi im se produžio rok trajanja ili ukus, i to dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa. Upravo ti dodaci povećavaju rizik od kancera, a visoka temperatura termičke obrade, kao što je na roštilju, može takođe da stvori kancerogene hemijske materije.

U ove budalaštine o raku svi veruju, a vi?

Foto: Flickr/Jun Seita Foto: Flickr/Jun Seita

Ipak, SZO smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje i da ovi zaključci mogu da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih saveta za ishranu.

- Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju. Ne može se naneti šteta ako se s vremena na vreme pojede sendvić sa slaninom, jer zdrava ishrana podrazumeva, pre svega, umerenost - rekao je profesor Tim Kej iz britanske agencije za istraživanje kancera.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs / Izvor: Tanjug)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bruce Lee

    26. oktobar 2015 | 17:08

    Ljudi studirao sam prehrambenu tehnologiju i nemoj da mešate babe i žabe sa ovim komentarima kako su naši dedovi jeli slaninu i kobasice. Ovde nije problem u mesu, već način na koji se ta stoka odgaja, šta jede, hormoni kojima je rokaju i posle u proizvode stavljaju nitrate, nitrite, razne arome, pojačivače ukusa, veštačke boje, ... A ukoliko vi imate svoj uzgoj i domaće meso i slaninu, jedite slobodno do mile volje :)

  • Rider

    26. oktobar 2015 | 15:59

    Ma najbolje bi bilo da svi pocrknemo od gladi. Plate su male, organska hrana je skupa, ono što je jeftino je loše, u salame stavljate otpatke od životinja (koje se koriste za pseću hranu) i to prodajete da ljudi jedu. Kakva smo mi država brate mili...

  • Gile

    26. oktobar 2015 | 15:19

    Inače ćete živeti večno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA