Amerikanci sa ovim SUPERORUŽJEM ratuju protiv Islamske države (FOTO) (VIDEO)

 
  • 34

Amerika kao jedna od najmoćnijih sila na svetu poseduje oružja na kojima im mnogi zavide. Ovo su samo neka od njih koje koriste u borbi protiv džihadista

Vazdušni napadi Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika na položaje Islamske države počeli su u avgustu prošle godine s ciljem da se povrate teritorije u Iraku i Siriji koje su zauzeli džihadisti. Zbog neuspeha ove operacije, kako prenose anti-zapadni mediji, Rusija je juče započela bombardovanje teritorije kalifata koje je proglasio ISIS.

Ovim MOĆNIM oružjem Rusi uništavaju džihadiste u Siriji! (FOTO) (VIDEO)

U kampanji bombardovanja položaja džihadista učestvuju pored SAD i Australija, Begija, Danska, Francuska, Holandija, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njima su se pridružile i neke bliskoistočne zemlje poput Bahreina, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. SAD navodi da im je podrška u ovoj operaciji stigla iz preko 60 zemalja.

Amerikanci su, kao što je i očekivano, od svih saveznika u kolaciji najviše angažovani. Njihovi borci i oružje su najviše u upotrebi za gađanje ciljeva Islamske države.

Oni su svoje vazduhoplovne snage stacionirali u bazama svojih saveznika na Bliskom istoku. Predstavićemo vam s kojim oružjem se bori SAD sa Islamskom državom.

LOVAC F-16

Foto-ilustracija: Wikipedia/Master Sgt. Michael Ammons Foto-ilustracija: Wikipedia/Master Sgt. Michael Ammons

F-16 fajting falkon (eng. F-16 Fighting Falcon) je američki višenamenski lovački avion, sa jednim turbomlaznim motorom. Zamišljen je kao laki, dnevni lovac, a vremenom je transformisan u uspešni višenamenski masovni borbeni avion. Započet je kao eksperimentalni program, a doživeo je masovnu serijsku proizvodnju, borbenog aviona multinacionalnog značaja.

F-16 fajting falkon je prioritetno avion za borbu u vazdušnom prostoru, sa brojnim revolucionarnim inovacijama, u odnosu na svoje prethodnike. Novine su dvostruka nastrešnica ulaza u usisnik (druga je strejk), naglašena jednodelna kupola poklopca kabine sa značajnim nadvišenjem iznad trupa za poboljšanje vidljivosti pilota, električne komande leta, podnošenje visokih opterećenja pilota u zavaljenom sedištu i sa smanjenom rezervom statičke stabilnosti, čime su poboljšane manevarske karakteristike aviona.

Top M61 Vulkan, integrisan je u strukturu aviona, a spolja je obezbeđeno 11 linija za podvešavanje raznih borbenih tereta i dopunskih rezervoara goriva.

F-16 Fajting falkon ima istorijsku ulogu u svetskoj vazduhoplovnoj istoriji, po uvedenom velikom broju novih tehnologija i sasvim novih prilaza u koncepciji i projektovanju borbenih aviona. Piloti interno nazivaju F-16 Fajting falkon "poskok", pošto na njega asocira svojim izgledom.

TENK M1 ABRAMS

Printskrin: RT Ruptly Printskrin: RT Ruptly

M1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske. Naziv je dobio po Krejtonu Abramsu, nekadašnjem načelniku generalštaba vojske SAD. Ukoliko bi došlo do kopnene operacije, SAD bi verovatno koristila ovaj tenk za borbu protiv džihadista.

PUTIN SE PLAŠI OVOG ORUŽJA: Pogledajte šta sve može američki MONSTRUM! (VIDEO)

Neprijatelj ovog tenka mora da bude mnogo bolje opremljen i uvežban kako bi mogao da se nosi sa ovakvim borbenim kapacitetom.

U odnosu na M60 Paton je učinjen evolutivni napredak, a dizajn je sličan tenku iz doba II svjetskog rata M26 Peršing, sa vrlo visokim profilom, a oklop i naoružanje su bili slični tadašnjim tenkovima sovjetske proizvodnje.

BORAC F-22

Foto: U.S. Air Force photo/Master Sgt. Andy Dunaway Foto: U.S. Air Force photo/Master Sgt. Andy Dunaway

F-22 raptor (eng. F-22 Raptor) je prvi u svetu borbeni avion pete generacije, uveden u operativnu upotrebu, u Američkom ratnom vazduhoplovstvu. Avion može da leti brže od brzine zvuka na baznom potisku, bez uključivanja dopunskog sagorevanja motora.

U tome režimu može dugotrajno da krstari, u zadacima dežurstva. Osnovna namena Raptora je postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, a sekundarno mu je dejstvo po ciljevima na tlu (zemlja/more) i elektronsko ratovanje.

NEVIDLJIVI AMERIČKI GRABLJIVCI STIGLI U EVROPU: Ove moćne avione žele sve svetske sile (FOTO) (VIDEO)

Raptora karakteriše sposobnost letenja na izuzetno velikim visinama i brzinama. Na njemu je primenjena najsavremenija tehnologija aerodinamičkog oblikovanja, gradnje motora, visok odnos potisak/masa, sofisticirana elektronska i druga oprema, sistem upravljanja, savremena integracija avionskih sistema i više tehnologija za smanjenje uočljivosti i mogućnosti otkrivanja senzorima, sa Zemlje i iz vazduha.

Rekorder je po ceni i po troškovima operativne upotrebe, po času leta.

Nekoliko država poput Japana, Australije i Izraela, pokazalo je želju za kupovinom Raptora. Američki Kongres je stavio zabranu na njegov izvoz, čak i svojim pouzdanim saveznicima.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

 

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tanja

    1. oktobar 2015 | 22:33

    amerikanci su ih stvorili. oni ne ratuju sa njima.

  • топлистанадреалиста

    1. oktobar 2015 | 22:29

    Што је нису поразили до сада?

  • NN

    2. oktobar 2015 | 01:29

    Vise su ih Rusi ubili za ova dva dana nego Ameri za godinu. Verovatno zato sto su ih Ameri i izmislili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA