Usvojen Predlog zakona o oštrijim kaznama za pedofile i silovatelje

Cilj ovog Zakona je da svi izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije nakon odsluženja zatvorske kazne budu pod nadzorom policije i društva

  • 0

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatog kao Marijin zakon.

Cilj ovog Zakona je da svi izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije nakon odsluženja zatvorske kazne budu pod nadzorom policije i društva, kako bi se sprečilo da ponovo počine ista krivična dela, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde i koordinator Vlade Slobodan Homen.

Za izradu Zakona korišćen je tekst Marijinog zakona, koji je sačinio i Ministarstvu pravde ranije dostavio Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre dve godine silovana i ugušena, kao i rešenja iz Velike Britanije u toj oblasti, posebno za mere nakon odslužene kazne.

Zakon se odnosi na izvršioce krivičnih dela silovanje, obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, navođenje maloletnog lica na prisustvovanje polonim radnjam i druga.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA