NOVI ZAKON: Pedofilima minimum 10 godina zatvora

Osuđivani imaju zabranu zaposlenja narednih 20 godina na radnom mestu u blizini maloletnika

  • 0

U konačnoj verziji Nacrta zakona o sprečavanju pedofilije zakonski minimum za seksualno zlostavljanje dece je deset godina, a osuđivani za različite oblike zlostavljanja imaju zabranu zaposlenja narednih 20 godina na radnom mestu u blizini maloletnika.

Nacrt zakona o sprečavanju pedofilije trebalo bi da bude usvojen danas na sednici Vlade Srbije.

Nacrt zakona, koji je izradilo Ministarstvo pravde, određuje i kazne od pola miliona dinara za pravna lica i preduzetnike ukoliko pedofil ne dobije otkaz ili bude zaposlen mimo odredbi zakona.

Kako piše u Nacrtu novog zakona, on će se primenjivati za silovanje, obljubu nad nemoćnim licem i detetom, obljubu zloupotrebom službenog položaja, nedozvoljene polne radnje, podvođenje, posredovanje u vršenju prostitucije, prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala, navođenje maloletnog lica da prisustvuje polnim radnjama i iskorišćavanje računarske mreže za izvršenje krivičnih dela prema maloletnicima.

Podaci o osuđivanima, osim u Ministarstvu pravde, nalaziće se i u ostalim državnim institucijama i o njima se vodi posebna evidencija u kojoj su osim osnovnih podataka i lični znaci osuđenog, DNK, ali i podaci o svim merama koje se sprovode.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA