DRŽAVA NE MOŽE VIŠE DA POKLANJA: Svi će morati da plaćaju struju! Nema više tolerancije

 
  • 23

Država će bukvalno u ime građana EPS-u plaćati određeni broj kilovata - za jednočlanu porodicu 120 kilovat časova mesečno, za dvočlane i tročlane 160, a za višečlane i do 250 kilovat časova

Avgustovski računi za struju u svim domaćinstvima u Srbiji biće veći 12 odsto, odlučila je Vlada Srbije. To znači da će prosečan račun građana od 2.500 dinara poskupeti za 307 dinara.

KONAČNA ODLUKA: Struja 1. avgusta poskupljuje za 12 odsto!

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić objasnio je da će država bukvalno u ime pojedinih građana EPS-u plaćati određeni broj kilovata - za jednočlanu porodicu 120 kilovat časova mesečno, za dvočlane i tročlane 160, a za višečlane i do 250 kilovat časova.

- Država ne može više da poklanja nešto i onima koji su najbogatiji. Sa ovom cenom električne energije smo ljudima koji su milioneri naplaćivali iste podsticajne cene energije kao i najsiromašnijima - rekao je Antić i dodao da država poziva ljude koji teško žive da u svojim lokalnim samoupravama ostvare pravo koje proističe iz uredbe o energetskoj zaštiti potrošača.

Telegraf.rs Telegraf.rs

Antić je dodao da je jedan od problema što građani ne koriste prava koja im država omogućava. Ministar je naveo da je stepen naplate u EPS-u 92 odsto, ali da ni time nije zadovoljan, budući da oni koji žive bolje ne plaćaju redovno svoje troškove.

- Juče sam dobio podatak da je stepen naplate u EPS-u 92 odsto i to je najbolje u proteklih nekoliko godina. Nisam zadovoljan, jer svi znamo da bake i deke prvo plate račune kada dobiju penzije. Mi nemamo problem sa tim ljudima, već ljudima koji imaju više i koji su neodgovorni i mi ćemo uvesti nultu toleranciju za one koji ne plaćaju račune - naglasio je Antić.

Antić tvrdi da će i sa ovim poskupljenjem cena struje u Srbiji biti najjeftinija u regionu i Evropi.

Foto: sxc.hu/jrdurao Foto: sxc.hu/jrdurao

- Cena električne energije u Srbiji i dalje će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji, 20 odsto u odnosu na BiH, duplo niža u poređenju s Crnom Gorom i Hrvatskom i 60 odsto niža nego u Albaniji. S druge strane, nastavićemo da jačamo politiku energetski zaštićenog kupca i u budžetu imamo obezbeđeno više od šest miliona evra za besplatne kilovate, koje će dobiti najugroženiji građani, odnosno od 120 do 250 kWh mesečno - rekao je Antić, koji smatra da više ne mogu na identičan način da se subvencionišu i najsiromašniji i najbogatiji.

Ministar finansija Dušan Vujović sračunao je da će s poskupljenjem od 12 odsto prosečan račun domaćinstava za struju od avgusta biti veći za oko 300 dinara.

- Akcize se obračunavaju na fakturisanu cenu struje i posle se na ukupnu novu cenu obračunava PDV od 20 odsto - rekao je Vujović, koji je na pitanje zašto nisu povećane akcize na duvan i luksuzna vozila, a ne samo na struju, što pogađa siromašne građane, ponovio da je cilj uvođenja akciza i racionalizacija potrošnje struje.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikser Vozdovac

    12. jun 2015 | 11:42

    Najgora i najlazljivija vlast od kad sam rodjen pre 43 godine. Rekose pre izbora da nece biti poskupljenja a vec drugo u ovoj godini.

  • X

    12. jun 2015 | 11:30

    Nikom nista ili svima isto! Do kada ce jedni da budu budale i sve redovno isplacuju a drugima da se oprasta?!Ja sam verovatno od tih ludih i glupih sto prvo poplacaju sve dazbine pa onda gledaju da li je ostalo da se prehranimo??????!

  • Miki

    12. jun 2015 | 12:02

    Meni nije samo jasno zasto oni stalno pricaju da je struja u Srbiji najjeftinija u regionu kad je Srbija standardom skoro ko Indija razvijena. Ako bi svako imao platu 500+ evra onda bi mogli nesto da pricaju o ceni struje a ovako samo ljudima pricaju bajke. Tolerancije nikad nije ni bilo za obicne ljude nego samo za politicare i druge bandite tako da ni to ne moraju da mi pricaju. Meni su zbog njihove greske (skinuli plombu sa brojila i posle kao dosli u kontrolu i videli da nema plombe i mene okrivili da sam je ja skinuo) i isekli mi struju po najvecim vrucinama banditi!!!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA