Ovo su teroristi iz Srbije koji se bore za Islamsku državu! (FOTO)

 
  • 20

Srpske vlasti prate i još oko 1.000 pripadnika ekstremističkog pokreta koji se trenutno nalaze u našoj zemlji

Srpske bezbednosne službe su locirale ukupno 18 naših državljana, koji se trenutno bore na strani Islamske države u Siriji i Iraku.

ON JE NAJOPASNIJI TERORISTA U SRBIJI: Sve o Abidu Podbićaninu koji je hteo da izvede teroristički napad u Beogradu! (VIDEO)

Oni predstavljaju veliku bezbednosnu opasnost po Srbiju i građane, a ono što je zajedničko za većinu je da su bili aktivni u džematu "Furkan" u Novom Pazaru, piše "Alo".

Abid Podbićanina (36) iz Velike Župe kod Prijepolja, jedan je od glavnih terorističkih komandanata organizacije, koja je videom zapretila kako će da ubija, truje i postavlja eksploziv ispod kuća i automobila širom Srbije. On je verski vođa jedinice ISIS-a "Džeiš Muhamed" (slava Muhamedu) i u Siriji ratuje pod imenom Abu Selfijak el Bosni. Njegova jedinica se nalazi na granici Sirije i Turske u mestu Tel Abjad. U Siriju je otišao u septembru 2013. godine, preko Egipta i Turske.

Printskrin: Al Hayat Printskrin: Al Hayat

Podbićanin je srpskim bezbednosnim organima poznat od 2000. godine, kada je bio običan pripadnik vehabijskog pokreta, živeo je u Novom Pazaru, učio je medresu "Gazi Isa-beg", a nakon toga ga je Mešihat islamske zajednice u tom gradu poslao u Kairo, gde je godinu dana proveo na islamskim studijama. Napustio je fakultet nakon godinu dana, a potom je postavljen na mesto imama u svom selu.

Prema podacima koje imaju bezbednosne službe, već je tada bio pod uticajem prethodnog imama Adema Demirovića, koji je u to vreme živeo u Beču i pod čijim uticajem je širen vehabizam na prostoru Sandžaka. Našu zemlju je napustio krajem oktobra 2012. godine, sa suprugom Nevresom Plojović i decom, i otišao u Siriju.

Od 2009. godine, do 2012. se nalazio na čelu udruženja "Islamska omladina Sandžaka - Furkan", a spekuliše se da je poginuo pre četiri meseca, ali još uvek to niko nije potvrdio.

Njegova supruga Nervesa Plojović (30), salafizam je prihvatim za vreme boravka u Zagrebu, gde je živela sa svojim roditeljima i bratom Seadom. Bila je aktivna u ženskom džematu "Furkan".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Rejhan Plojović (29), takođe iz Novog Pazara, u Siriju je otišao 19.11.2013. godine sa suprugom Eminom Plojović (28) i dva deteta. Blizak je sa Abidom Podbićaninom, a supruga radi kao medicinska sestra u ISIS-u. Poput Nervese, i ona je bila kativna u "Furkan" džematu.

Goran Pavlović (49) iz Beograda, nazvan je Abdulah, nalazi se u istoj jedinici kao i Plojović i Podbićanin. I pored toga što je poreklom Srbin, promenio je veru i odselio se prvo u Bosnu sa ženom Mirjanom (47) i ćerkom Nevenom (23), a nakon toga su se preselili u Siriju, gde su otišli kako bi ratovali.

Faton Jusufi (29) iz Vranja, pod uticajem Džafera Ibrahimija i Albana Alilija, a po naloga Ulvija Fejzulahua, priključio se pobunjeničkim snagama u Siriji.

Eldan Emrić (34), zvani Hamza iz Novog Pazara, bio je aktivan u džematu "Furkan", a našu zemlju je napustio krajem 2012. godine. Jedan je od onih koji organizuju prolaz džihadista sa Balkana u Siriju, snajperista je u jedinici koju predvodi izvesni Ebu Bejda, a borbeno ime mu je Hakan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website

Tefik Mujović (35), poznatiji kao Abdulah, rodom je iz Tutina. Njegovo zaduženje je bilo da širi radikalni islam u svim država regiona. Vehabijske ideje je prihvatio u Jemenu, gde je završio teološki fakultet. U borbama koristi ime Ebu Talha Jemenac, a osim što se bori u Siriji, i on takođe organizuje transfer džihadista preko Turske. Sa sobom je poveo i suprugu Selmu Hadžić (33).

Asmir Avdulović (26) zvani Zeid iz Novog Pazara, u Siriji se bori još od novembra 2013. godine, a pripadnik je tzv. Balkanske jedinice. I on je bio među onima za koje se spekulisalo da je mrtav, ali i za njega ne postoje dokazi.

Sledeći na ovom spisku je Samir Šaćiri (29) iz Smedereva. Do dolaska u Siriju bio je na privremenom radu u Švajcarskoj. Organizator je vrbovanja džihadista u Beogradu, a u Siriju je odveo Veljija Mehmetija (26) iz Beograda i Mevljudina Kopiljija (27) iz Zemuna.

Aldin Galjević (25) iz Novog Pazara se u Siriji bori u jedinici koju predvodi izvesni Nusret Imamović iz Bosne. Bliska veza Asmira Biševca, jednog od najistaknutijih pripadnika džemata "Furkan", pre odlaska u Siriju, dugo je boravio u Turskoj.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Lejla Brahović (19) takođe iz Novog Pazara,  u Tursku je otputovala preko Beograda 18.12.2017. Sa aerodrom "Ataturk" u Istanbulu je transportovana u Siriju, gde se bori u tzv. Balkanskom džematu. Učenica je završnog razreda merdese "Gazi Isa-beg" mešihata Islamske zajednice u Srbiji, a navodno je prisustvoala i predavanjima u ženskom džematu "Furkan".

Alma Smailović (25) iz Novog Pazara je u Siriju otputovala u avgustu 2014. godine sa svoja dva deteta. Napustila je supruga Jasmina i udala se za Ramu Grahovića, koji je poreklom iz bosne, a koga je upoznala preko interneta. On je zajedno s njom u Siriju otišao iz Austrije.

Inače, osim ovih 18 terorista za koje se zna da boravi u Siriji, srpske vlasti prate i još oko 1.000 pripadnika ekstremističkog pokreta koji se trenutno nalaze u našoj zemlji. Najviše radikalnih islamista je na području Novog Pazara i Tutina, ali priličan broj njih živi i u Beogradu i Novom Sadu.

Zbog najavljenih terorističkih napada za dane oko Vidovdana koji je 28. juna, srpske bezbednosne službe su podigle posebne mere gotovosti kako bi predupredile svaki mogući incident.

(Telegraf.rs / Alo)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA