NARODNA VEROVANJA NA MARKOVDAN: Evo šta danas treba raditi, a šta ne!

 
  • 14

Sveti Marko je slava mnogih porodica u Srbiji, a pada samo dva dana posle Đurđevdana. Evo koji narodni običaji su vezani za današnji dan

Sveti apostol Marko, jedan od četvorice jevandjelista, prvi je mučenik Aleksandrijske crkve.

NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐEVDAN: Evo šta danas valja raditi, a šta ne!

 

Skončao je pod mukama u Aleksandriji 68. godine, za vreme cara Nerona, okrutnog progonitelja hrišćana.

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san - što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv - taj treba da odspava i na Markovdan,pa će se tako izbaviti od pispanosti i bolesti.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana,kada je najbolje i kupus rasadjivati - da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se nije smelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu.

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

(Telegraf.rs)

Video: Hrvatska: Pripreme za sprečavanje poplave u naselju Aljmaš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    8. maj 2015 | 09:22

    Srecna slava,a srecan i meni rodjendan :)

  • Slavisa

    8. maj 2016 | 11:00

    Jutros rano sam se probudio. Uzeo koljivo i slavski kolac kakav je obicaj otisao u crkvu. Odslusao komplet molitvu i osvjestao koljivo i kolac. Dosao kuci cestitao roditeljima Srecnu SLAVU SV MARKA APOSTOLA. To mi je jedan od najradosnih dana u godini. Sad cu da docekam gosete, I DA PROSLAVIMO SV MARKA. SRETNA SLAVA SVIM PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA SV APOSTOL MARKO.

  • Slavica

    8. maj 2015 | 18:04

    Bio bi red nešto i da se radi, a ne samo da se slavi. Onaj ko je ispravan, taj ne mora da se boji ničega, pa ni rada. Samo još fali muzika i pevaljka. Znam o čemu pričam, ja namesto da se odmaram kad dođem na odmor tamo, moram za svekra i svekrivu da spremam slavu, KATASTROFA!!! Mlaćenje prazne slame. A ovamo psuju Boga i rade ko zna šta, mislim Srbi su to. Ko ih ne zna, skupo bi ih platio. Čast izuzecima! Ima ih, ali vrlo malo. Ne želim nikog da vređam, i ja sam Srpkinja, ali istina je istina, i teško se prihvata. Ajd, sad, navalte sa minusima i kritikama, imam muža Srbina, navikla sam i dokaz je da sam u pravu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA