Ova ptičurina Srbiji godišnje zaradi 60.000 evra!

 
  • 11

Beloglavi supovi važe za najveće čistače prirode, a pritom štede državni budžet. Jedan sup državi godišnje uštedi 150 evra hraneći se uginulom stokom

Beloglavi supovi u kanjonu Uvca godišnje državi uštede više od 60.000 evra. Naime, toliko bi koštalo budžet spaljivanje lešina uginulih životinja da nije orlova koji te iste strvine jedu za obrok besplatno.

Kolonija beloglavih supova na Uvcu ima oko 400 ptica i najveća je u ovom delu Evrope. Lešinari godišnje pojedu preko 200 tona klaničnog otpada i lešina uginulih životinja. Njihova uloga u prirodnom lancu ishrane inače je jedinstvena i nezamenljiva jer načinom ishrane sprečavaju širenje zaraze.

- Beloglavi supovi su poznati kao čistači prirode a jedna ptica godišnje uštedi oko 150 evra, zahvaljujući tome što se hrani uginulom stokom. Zbog bolesti kao što su antraks i crni prišt uginulu stoku je zabranjeno zakopavati, stoga Supovi vrše nezamneljivu ulogu -kaže direktor "Rezervata Uvac", Branko Bjelić.

Foto: Wikimedia/Ph Oelwein Foto: Wikimedia/Ph Oelwein

Kako bi orlovima obezbedili hranu rendžeri dnevno prelaze i po 350 km. Obroci za supove su bogati i raznovrsni, ali u zimskim mesecima nije lako dopremati hranu kada zaveje sneg:

- Stignemo i u najudaljeniji kutak jugozapadne Srbije jer nas zovu svuda gde vukovi naprave pokolj u stadu ili ugine neko grlo stoke. Imamo dobru saradnju i sa mesarima koji nas snadbevaju klaničnim otpadom, a na usluzi smo i inspekcijama - kaže šef rendžerske službe Marko Obućina.

Supovi imaju redovan obrok zahvaljujući zalihama u hladnjačama na Uvcu. To im je pomoglo da se spasu od nestanka, budući da je devedesetih na uvcu bilo svega sedam ptica.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA