Nekad smo na banketima decu slali u vojsku, a danas nam pevaju polugole pevaljke! (FOTO)

Srbi preferiraju velika slavlja, pa je ispraćaje zamenila proslava 18. rođendana ili takozvano punoletstvo, koje je postalo svojevrsna parada neukusa i kiča

  • 29

Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno u Srbiji se godinama unazad pravio takozvani "ispraćaj u vojsku". To je podrazumevalo slavlje sa muzikom, hranom i pićem.

U selima se praktikovalo pravljenje ispraćaja u porodičnim kućama i to najčešće "pod šatrom".

Obično bi se okupljala cela rodbina i slavlje bi trajalo do duboko u noć. Te proslave su nekada bile toliko pompezne, da je trošak za organizovanje ispraćaja podudarao sa organizacijom svadbe. Među seoskim stanovništvom ispraćaj u vojsku je bio stvar prestiža. Često se dešavalo da celo selo ispraća vojnika.

Poslednjih godina je uvedena civilna vojska i ukinuto je služenje vojnog roka, pa je samim tim znatno smanjen broj ispraćaja.

Međutim, kako Srbi preferiraju velika slavlja, sada je ispraćaje zamenila proslava 18. rođendana ili takozvano punoletstvo.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Sve više roditelja svojoj deci orgainzuje spektakularne proslave na kojima neretko prisustvuje i više stotina ljudi. Ove proslave su danas poprimile izgled svadbenog veselja jer se zakupljuju restorani, muzika, a hrana i piće se služe u neograničenim količinama.

NAJSMEŠNIJI SRPSKI VAŠARI: Parade neukusa, seljacizma i kiča! (VIDEO)

Proslava punoletstava je poprimila razmere epidemije jer sve više dece pravi slavlja i ne može da prođe 18. rođendan bez grandiozne proslave. Slavljenik mesecima unapred započinje pripreme, počevši od odabira garderobe, preko čitavog tima za ulepšavanje, pa do profesionalnog fotografa. U sveopštu obuhvaćenost pripremama za "ovaj veliki dan" ulazi i rezervacija lokalnog benda. Glavni kriterijum pri odabiru benda za feštu ovog tipa je što oskudnije odevena pevačica.

Ljubav dobrostojećih roditelja se iskazuje brojem zvanica na proslavi 18. rođendana, kao i time da li je svom detetu poklonio ključeve luksuznog automobila. Svaki detalj mora da bude ovekovečen kamerom.

Kada atmosfera na ovim slavljima bude dovoljna usijana, obično tada na red dolazi penjanje po stolovima. Pojedini tatini sinovi vrlo često kao poklon dobiju i trbušnu plesačicu i striptiz.

Foto: Foter/Flickr/Rexness, Freeimages/mzacha Foto: Foter/Flickr/Rexness, Freeimages/mzacha

Rođendanska torta je nezaobilazan deo slavlja, a postala je jednako važna kao i svadbena.

Slavljenici dobijaju poklone u vidu zlatnog nakita, a vrlo često rodbina i prijatelji poklanjaju koverte sa pozamašnom svotom novca.

Da li mislite da su ove proslave Srbima povod da pokažu svoj prestiž ili smo samo narod koji voli slavlja?

(J. Tetiković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mc Tavish

    1. mart 2015 | 21:30

    Serbski narod navikao na velika slavlja i trosenje To sto narednih 6 meseca nece imati ni za hleb nije vazno..

  • СРБИН

    1. mart 2015 | 21:51

    Вратите обавезно служење војног рока!

  • Dus

    1. mart 2015 | 23:07

    Vratite vojsku!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA