Danas je Badnji dan i Badnje veče
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.
Na ovaj dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze.
Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Rano ujutru, pre izlaska sunca kreće se u šumu po badnjak koji se u gradovima se uglavnom kupuje, loži se vatra i peče pečenica. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu.
Na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.
Večera je posna, najčešće se sprema prebranac, sveža ili sušena riba, kao i druga posna jela. Post ima simbol skromnosti, jer je Isus rođen u pećini, pa je običaj da trpeza ne bude obimna.
Danas se svi ovi običaji prilagođavaju gradskoj sredini. Hrastova grančica i mala količina slame stavljaju se ispod slavske ikone, a zatim se zapale sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, a kuća se okadi tamjanom.
Prva osoba koja uđe u kuću na Božićno jutro pali badnjak, a ukućani je daruju nekim odabranim poklonom u znak zahvalnosti.
(Telegraf.rs)
Video: Priznala šta joj najteže pada, pa pomenula i partnera: Kaća Živković prvi put o majčinstvu!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
M!N
Na danasnji dan pre godinu dana dobih najlepsi poklon na svetu.Moju bebu :-)
Podelite komentar
Darko
A ja saznao da mi je žena trudna...
Podelite komentar
Badnji dan u Gotovusa na kosmetu
U Gotovusa na kosmetu badnji dan praznuje se isto onako kako su to nekad radili nasi preci.U jutarnjim casovima ide se u obliznju gotovusansku sumu gde se sece badnjak koji se u vecernjim satima pali na platou doma kulture u Gotovusi uz prisustvo velikog broja ljudi.Za badnje vece spremaju se posna jela i to pasulj,riba,razne posne salate i mnogi drugi specijaliteti.
Podelite komentar