Evo kako se gazde kafića pravdaju što nas deru!
Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova
Mnoge gazde i konobari su u utorak ujutru, kada su brojni mediji objavili tekst o tome kako u kafićima naplaćuju piće, morali da objašnjavaju svojim mušterijama zašto espreso koji njih košta 15 dinara naplaćuju 150, a vodu koja košta 13 - 140 dinara.
Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna, i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova.
- Mesečni troškovi za lokal od 50 kvadrata su oko 250.000 dinara, bez plata i doprinosa. Sa radnicima troškovi se uvećavaju za minimum 40.000 dinara po zaposlenom - objašnjava za “24 sata“ Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.
On tvrdi se sa tolikim troškovima “osećaju kao dobitnici na lotou ako im ostane sedam odsto zarade”.
- Da bismo bili u plusu, dnevno bismo morali da prodamo najmanje 100 kafa. Profit je u ugostiteljstvu varljiva kategorija, nekada ne ostane ništa, nekada zaradimo 70.000 dinara - kaže on.
(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)
Video: Ne znam ko je ubio Đinđića, ali znam ko sigurno nije: Veruović iskreno o atentatu i seriji "Sablja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mima
Ne razumem kako ne kapirate da nas ne deru. Niko nas ne tera da sedimo u kaficu. To se ne mora. Mogu da te deru na salterima, sa porezima, sa racunima mesecnim, sa cenama hrane i slicno, ali nikako ne mogu da nas deru u kaficima. Ne moze niko da te odere ako svesno ides na kafu i znas da ces platiti uslugu, mesto na kom sedis i slicno. A ko nema ili nece da plati uopste ne mora da ide na kafu! To zaista nije stvar koja se mora isto kao i rucak ili vecera u restoranu, taxi, kokteli u nocnim klubovima, cene u spa centrima i slicno
Podelite komentar
Provincijalac
Posto sam i ja vlasnik kafica samo u manjem gradu mogu slobodno da kazem da ovaj iz udruzenja Novog Sada lupa gluposti pola troskova od ovog sto je nabrojao ne postoji (kakvo odrzavanje i ciscenje od 30000...)ja prodajem kafu 65din,pivo hajniken 160din,kokakola 110..... i opet imam matematiku naravno ako ima posla. Tako da su cene pogotovu u beogradu cisto sisanje ali dok ima ovaca bice i vune.
Podelite komentar
Milos
Lepo i posteno objasnjenje! To sto je na kafi i vodi jaka marza, ne znaci da je na svemu isto? Postoje mnoge stvari gde marze i nema, tako da jedno drugo dopunjavaju. U ovoj krizi, nema vise miliona i kamiona.Uspesni ugostitelji su danas retkost, a sam uspeh je da plate plate i racune...
Podelite komentar