Erdogan: Ako iko dirne Bošnjake, imaće Tursku protiv sebe! Dodik: Vučiću, pomozi!

 

- To je pretnja nama. Ja to shvatam kao pretnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticaće samo na verbalnom nivou - naglasio je predsednik Republike Srpske povodom izjave turskog premijera da bi "svako ko na bilo koji način dirne Bošnjake, protiv sebe imao 100 miliona Turaka"

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH, prenosi "Večernji list" u izdanju za BiH. Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, oštro je osudio izjavu turskog premijera i zatražio sastanak sa predsednikom Vlade Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Večernji list ocenjuje da se Erdogan za potrebe izborne kampanje u Turskoj počeo mešati u unutrašnja pitanja i odnose konstitutivnih naroda u BiH i postavlja pitanje da li će Savet ministara BiH reagovati na izjavu turskog premijera.

Inače, nije bilo moguće pronaći šire izvode na engleskom jeziku iz ovog govora, koji je Erdogan, kandidat za predsednika Turske, navodno održao na jednom predizbornom skupu uoči komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Navodni izvodi su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba, cazin.net i saff.ba, mada nije preciziran izvor tih izveštaja.

- Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čudit kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!" - navodno je rekao Erdogan, prenosi "saff.ba".

Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vežbe turske mornarice, ali zasad oko toga još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

U međuvremenu, ovu izjavu oštro je osudio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da Bošnjaci žive slobodno na ovim prostorima, a da pretnju turskog premijera treba shvatiti više kao mešanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH, javila je Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je rekao novinarima da je "Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje".

On je tim povodom ocenio da je osnovna poruka da "Turska hoće BiH".

Prema Dodikovim rečima, poruka je poslata RS i tako je treba razumeti, a Erdoganova izjava nije odbrana Bošnjaka već pretnja.

- To je pretnja nama, da ne samo da ne smemo da diramo Bošnjake, jer ih niko na dira, nego da ne smemo da se suprotstavimo političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi sa njihovim aspiracijama za BiH. Ja to shvatam kao pretnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticaće samo na verbalnom nivou - naglasio je Dodik.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je poslednja izjava turskog premijera do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i pretnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH.

DODIK TRAŽI SASTANAK SA VUČIĆEM

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak povodom izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati 100 miliona Turaka, javila je Radio-televizija RS pozivajući se na Srnu.

Dodik je u pismu Vučiću ocenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vreme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

- Uvereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Poslednje pretnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH - naveo je Dodik u pismu.

On je ocenio da je poslednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

- Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske - naveo je Dodik.

On je podsetio da je Turska članica Saveta za sprovođenje mira (PIK) i da se godinama i u okviru tog tela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH i da otvoreno zastupa bošnjačke interese.

- Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, zbog čije primene su se i samoosnovali - istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da Turska već duže vreme ne pomaže primeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno meša u unutrašnja pitanja BiH.

- Smatramo da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, da ugrožava mukom stvaran mir i destabilizuje ne samo BiH, nego preti da ugrozi mir i stabilnost celog regiona - naglasio je Dodik.

Navodeći da izuzetno ceni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

- Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH - napomenuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Austrijanac

    13. jul 2014 | 15:33

    Bosnjaci neka ne brinu, Srbi ne da ih nece dirati nego bi najradije podigli Kineski zid prema njima. Cujem Hrvati isto.

  • mladenovich

    13. jul 2014 | 13:51

    Znaju Srbi kako treba sa Turcima...

  • Ministar

    13. jul 2014 | 14:01

    Ti Turci misle da mogu sve ...... a taj Erdogan je seljacina velika ....slusao sam ga u Becu pre par nedelja ogroman nacionalista ..hocu da kazem novi Benito M.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA