Zašto polovina mladih u Srbiji ne radi?

 
  • 50

Više od 50 odsto mladih ne radi, a veliki broj više od godinu dana traži posao, zbog toga se mora uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište

Više od 50 odsto mladih ne radi, a veliki broj više od godinu dana traži posao, zbog toga se mora uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište.

To je zaključeno danas na konferenciji o zapošljavanju mladih.

Ministar za rad, zapošljavanje, siocijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je na ovoj konferenciji da je ta statistika zastrašujuća i ocenio da su mladi neprilagođeni tržištu - što znači da ili imaju obrazovanje koje nije potrebno, ili s druge strane nemaju dovoljno obrazovanja.

Šef sektora za evropske intergracije Delegacije EU u Srbiji Frenk Janmat rekao je da sa zadovoljstvom očekuju donošenje izmena zakona o radu, jer će poslodavci imati veće podsticaje da zapošljavaju mladih. Istakao je da je neophodno sprovesti program reformi scojalne politike i politike zapošljavanja u Srbiji i prilagoditi ih standardima EU. Napomenuo je da u Srbiji postoje sistemski problemi i da se maldi udaljavaju od tržšita rada. "Ovu situaciju treba rešavati kako bismo izbegli izgubljenu generaciju. Očicgledno je da ako se nešto ne uradi to predstavlja izgubljenu šansu i to Srbija ne može da dozvoli", zaključio je Janmat.

Navodeći statističke podatke, Vulin je rekao da blizu 20 odsto mladih ne učestvuje u traženju posla, ali da s druge strane ima mnogo onih koji ga traže duže od godinu dana.

- Nema jednog rešenja za ovaj problem, ali obrazovanje jeste ključ svega... Moramo uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište - rekao je Vulin i ukazao da istraživanja pokazuju da je svaka treća diploma menadžerskog karaktera, a nije, kako je rekao, svako treće radno mesto koje se otvara menadžersko.

Istakao je da će se izmenama zakona o radu olakšati zapošljavanje, ali nažalost i otpuštanje.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava vlada, Vulin je rekao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a imajući u vidu evropske standarde, da na jednog penzionera ide tri radnika, mi bismo trebali da imamo 5,1 miliona zaposlenih.

U tom smislu govorio je o izmenama zakona o PIO "koji neće odmah dobro uticati na zapošljavanje mladih", ali jeste životna činjenica da imamo veliki broj penzionera.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da je vreme kada je posao bio garantovan posle škole davno prošlo i da danas ne postoje garancije u tom smislu.

On je rekao da današnji učenici nisu manje sposobni nego oni pre 10 i 15 godina, samo nisu imali prliku da razviju veštine. "Kriza zapšljavanja je samo kriza veština koje nismo uspeli da razvijemo tokom školovanja", rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Hamenei dao naređenje za lansiranje raketa na Izrael

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Dag

    10. jul 2014 | 20:00

    Zato, sto nema - posla.Demagoska je prica o planskom obrazovanju.Svi se secamo Suvara, i sulude klasifikacije zanimanja.(strucnjak za pendzetiranje pete i sl. ). U zemlji u kojoj privreda i ne postoji,ovakvo pitanje je - besmisleno.Vecina se skoluje - za menadzere.Cega?...

  • Milan

    10. jul 2014 | 14:53

    Ja sam zavrsio pravni fakultet i imam prosek 9.46 dve godine sam radio kao koordinator u jednoj privatnoj agenciji za obezbedjenje (nisan imao ni jedan propust,napisao sam savrsene pravilnike i uputstva, implementirao nekoliko standarda) a onda je jednog dana na moje mesto dosao vojni penzioner, po cinu stariji vodnik (kiji cak nema ni fakultet vec zavrsenu srednju vojnu skolu) cija je penzija oko 50000 i pristao je da radi isti posao za 300e bez prijave ja sam imao 400 + prijava, nakon cega se gazda agencije meni zahvalio.Danas trazim bilo kakav posao ali nude samo branje visanja 140dinara po satu.Ali srecom znam jezik pa cu da pobegnem iz ove ludare.

  • NekoIzMase

    10. jul 2014 | 18:51

    Traze radnika sa iskustvom, traze radika sa iskustvom, traze radnika sa iskustvom, zao nam ali prelazite starosnu granicu... Tako nekako izgleda potraga za poslom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA