KSS ODLUČUJE: Ko odbije da igra za Srbiju može da ostane bez kluba na godinu dana!

 
  • 8

Prema disciplinskom pravilniku nacionalni savez može da igrača, koji odbije da igra za reprezentaciju, prijavi FIBA, čime bi automatski bio suspendovan na šest meseci do godinu dana i izgubio bi ugovor. Međutim, to se nikada nije desilo do sada

Odbijanje igranja za košarkašku reprezentaciju Srbije postao je trend poslednjih godina, ali malo ko u Srbiji zna da po pravlima KSS košarkaši moraju da se odazovu pozivu ili će biti kažnjeni zabranom igranja, bilo za koji klub u Evropi da su potpisali!

Ali naš nacionalni savez nikada nije iskoristio niti primenio to disciplinsko pravilo.

FIBA KAŽE: KO NE IGRA ZA DRŽAVU GUBI UGOVOR

Prema disciplinskom praviliniku KSS, nacionalni savez ima pravo da podnese prijavu protiv igrača koji odbiju poziv u nacionalni tim, čime bi on bio kažnjen od strane FIBA zabranom igranja od šest meseci do godinu dana!

Ovo je potvrdio i doskorašnji selektor Srbije Dušan Ivković u intervjuu za NIN.

- Nisam za prijave protiv onih koji odluče da ne igraju za nacionalni tim, jer onda FIBA propisuje zabranu igranja u roku od šest meseci do godinu dana. Time igrači automatski gube ugovore - rekao je Ivković za NIN, i dodao:

NIKO NIKADA NE ODBIJA, SVI ODUSTAJU ZBOG POVREDA

- Znam da je igračima teško, jer u tih 90 utakmica u sezoni retko nalaze vremena da se podvrgnu terapijama ili posvete individualnom radu. Ali svi su u sličnoj situaciji. Sve profesionalne sportiste nešto boli i nose rizik igrajući. Zato mislim da treba raditi s onima koji žele da igraju - poručio je bivši selektor Srbije.

Međutim, problem je u tome što niko nikada nije zvanično odbio da igra za nacionalni tim, već je svaki igrač odbio zbog povrede koju ima.

Foto: Tanjug/AP

Konkretno to je ovog leta bio slučaj sa Zoranom Ercegom, Vladimirom Micovim, Duškom Savanovićem i Novicom Veličkovićem, koji su morali da se oporave od povreda. Samo je Milan Mačvan decidirano rekao da ne želi da igra, što je potvrdio bivši selektor.

Jedino je Miloš Teodosić, iako teško povređen, došao na pripreme i pokušao da se oporavi za Evrobasket. Nije uspeo da se oporavi za EP, ali će bar za sezonu biti spreman.

Velike probleme sa leđima je imao i Duško Savanović, koji se javio lekarima nacionalnog tima, dok su opravdanja Ercega, Micova i Veličkovića prilično "tanka".

- Otvoreno sam pitao igrače da li žele da igraju ili ne, tražio sam decidirane odgovore. Jedino je Mačvan nedvosmisleno odbio - rekao je Ivković.

DISCIPLINSKI PRAVILNIK PREDVIĐA KAZNU

Disciplinski pravilnik KSS jasno kaže u svom članu 71 da sledi kazna svakom ko odbije nastup za nacionalni tim.

"Igrač koji neopravdano zakasni ili neopravdano odbije da nastupi za reprezentaciju ili neopravdano ne dođe na pripreme reprezentacije kazniće se vremenskom i novčanom kaznom", navodi se u članu.

Ostaje samo pitanje zašto nacionalni savez ne primenjuje ovo pravilo? Pa, razlozi idu od toga da možda ne žele da uništavaju karijere igračima, pa do toga da ne mogu decidirano da dokažu da je neko odbio da igra ako se požali na povredu.

U današnjem profesionalnom sportu svaki igrač posle naporne sezone ime neku povredu, lakšu ili težu, i to je veliki problem jer sa te strane ne možete nekoga obavezivati da igra ako je povređen.

Naravno, sa druge strane bilo bi veliki skandal da KSS prijavi nekog našeg reprezentativca i tako mu onemoguči da igra i razvija se dalje, a može i da mu ugrozi karijeru.

Rešenje je upravo u komunikaciji između Saveza i selektora sa igračima i konstantna briga o njima kako bi osećali da neko vodi računa.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDAS

    7. oktobar 2013 | 23:18

    Da,da neko ce na silu da igra. Smejurija.

  • Djuka

    7. oktobar 2013 | 23:33

    Pametno!!! Puna podrška

  • walther

    8. oktobar 2013 | 07:56

    jednostavno ne mozes me nasilu natjerati. Evo igracu, i sta onda. Ukenjacu ti sve i jednu utakmicu i sta si dobio sa tim. Za reprezentaciju igraju igraci koji to zele srcem a ne nekim ucjenama i na silu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA