ŠOUTAJM MEKSESA: Pogledajte fenomenalni gol “makazicama” za trijumf Milana (VIDEO)

 
  • 0

Mečevi petog kola u grupama A-D doneli nam očekivanu sliku i rezultate. Dobili smo svih osam ekipa iz ovih grupa koje ćemo gledati u osmini finala na proleće

Prvi dan petog kola Lige šampiona doneo je četiri ekipe koje su se plasirale u nokaut fazu - Mančester Junajted, Barselonu, Bajern i Valensiju, a vrlo blizu su i Šahtjor i Juventus. Uz to, "pala" je smena trenera u Čelsiju Di Mateo - Benitez.

Sreda nam je donela očekivanu sliku.

Dortmund je nastavio sjajne partije i dokazao da je forma ekipe Jirgena Klopa u uzlaznoj putanji. Borusija je pobedom u Amsterdamu protiv slabog Ajaksa (4:1) osigurla prolaz dalje i prezime će u Evropi, i to u najelitnijem evrposkom klupskom takmičenju.

Drugi meč u toj istoj grupi, a ujedno i najveći derbi srede, meč između Mančester Sitija i Reala iz Madrida opet je pokazao veliko iskustvo gostiju i da je Siti još uvek "zelen" za takmičenje u Ligi šampiona. Real je lako poveo, Siti uspeo da izjednači sa bele tačke, ali ništa više od toga. Ostaje im samo da u poslednjem kolu pobede i nadaju se ostanku u Ligi Evrope.

Milan, Arsenal, Šalke, Porto i Pari Sen Žermen su osigurali svoje mesto u najboljih 16 lakim i očekivanim pobedama protiv Anderlehta, Monpeljea, Olimpijakosa, Dinama iz Zagreba i Kijeva. A to je već ranije danas uradila i Malaga u Sankt Petersburgu osvojenim bodom (2:2).

GRUPA A

Dinamo Kijev - Pariz Sen Žermen

Nadao je Oleg Blohin da može da iskoristi činjenicu da su fudbaleri PSŽ-a odavno prebrinuli sve brige oko plasmana u drugi krug. Ustvari, mnogi su priželjkivali da u Kijevu vide fudbal. Fudbal bez ikakvog pritiska, pa je zato ukrajinski strateg u vatru ubacio tandem "klinaca" - Dudua i Lukmana Haruni.

Dudu (20) debituje u Ligi šampiona, dok Nigerijac Haruna knjiži tek drugi nastup. Međutim, dok je Dinamo igrao legija u dresu PSŽ se opredelila na odbranu i kontranapade. Taktika je donela rezultat, a dvostruki strelac bio je Ezekilj Laveci.

Prvi je dao posle klasične kontre i asistencije, pete uzastopne Zlatana Ibrahimovića u 45. minutu. Kijevljani su, generalno gledano, imali više od igre. Laveci je u 52. rešio pitanje pobednika iskoristivši samo grešku Kačeridija.

Dinamo je na gol Sirigua šutirao duplo više nego što su "sveci" na gol Kovala. No... Pamte se golovi, a njih su u prestonom gradu Ukrajine postizali Parižani.

Porto - Dinamo Zagreb

Ne vredi... Fudbaleri Dinama iz Zagreba su u Portu odigrali veoma dobro, napadački možda i najbolje u ovogodišnjoj kampanji, ali se kući i peti put vraćaju i bez bodova i bez postignutog gola.

Znajući da je u Grupi A sve odavno rešeno Portugalci su na svom "Dragaou" odigrali onoliko koliko im je bilo dovoljno za nova tri boda. Mir među navijače doneo je Lučo Gonzales u 20. minutu, a kada Zagrepčani nisi u gol pretvorili dva-tri zicera, kaznjeni su iz slobodnog udarca. Šimunić je na 20-tak metara, s leve strane, napravio prekršaj, koji je portugalski reprezentativac Žoao Mutinjo pretvorio u prelep gol.

GRUPA A

Dinamo (K) - PSŽ 0:2

( Laveci 45, 52. )

Porto - Dinamo (Z) 3:0

( Gonzales 20, Mutinjo 67, Varela 84. )

TABELA: Porto 13, PSŽ 12, Dinamo (K) 4, Dinamo (Z) 0.

GRUPA B

Arsenal - Monpelje

Znali su izabranici Arsena Vengera da ih pobeda u duelu sa debitantima u LŠ vodi u nokaut fazu takmičenja i zbog toga su sve do 49. minuta morali da se "bore" i sa pritiskom. Prepune tribine "Emirata" priželjkivale su reprizu prvog meča, onog iz Francuske, koji je Arsenal dobio sa 2:1.

Međutim, rasterećeni i željni igre fudbaleri Monpeljea su u London stigli da se nadigravaju. I uspevalo im je... Sve do 49. minuta kada je Vilšir pogodio, pošto su Tomas Vermelen i Žiru završili najveći posao.

Žiru je bio asistent i u 63. minutu. On je poslao lepu parabolu u prostor, a nemački internacionalac Lukas Podolski je volejom probuđio Žurdrea. Sa tri uknjižena boda Arsenal je ostvario prvi deo plana - preživeo grupu i ostao u Ligi šampiona.

Šalke - Olimpijakos

Kao i Arsenal, pobedu za prolaz dalje, na svom terenu tražili su i fudbaleri Šalkea protiv Olimpijakosa. Nemci su "mleli", "bombardovali" gol Kerola, ali su "bravu" razbili tek u 77. minutu, kada je Fuks "zategao" sa 24-25 metara i uhvatio golmana Pirejaca "na spavanju".

Jup Hajnkes, trener Šalkea, mogao je da odahne, a Grcima, za utehu, ostaje prilika da još malo igraju u Evropi, ali u drugorazrednoj Ligi Evrope

GRUPA B

Arsenal - Monpelje 2:0

( Vilšir 49, Podolski 63. )

Šalke - Olimpijakos 1:0

( Fuks 77. )

TABELA: Šalke 11, Arsenal 10, Olimpijakos 7, Monpelje 1.

GRUPA C

Zenit - Malaga

Malaga je svoje sjajne igre ove sezone u Ligi šampiona krunisala bodom u Sankt Petersburgu (2:2) koji je doneo prolaz dalje, a Zenit ostavili da se bori bar za Ligu Evrope.

Poveli su gosti već u devetom minutu 2:0 golovima Fernandeza i Buonanotea, ali su "Gazprom" momci uspeli da dođu do izjednačenja u drugom povremnu. Poslednji gol su postigli četiri minuta pre kraja ali to im nije bilo dovoljno da se nadaju prolazu u nokaut fazu.

Anderleht - Milan

Fudbaleri Milana su u velikoj krizi ove sezone što su pokazali i partijama u Ligi šampiona. Sedmostruki osvajač ovog takmičenja je posle četiri kola osvojio samo pet bodova, ali su imali sreću u lošim partijama Zenita koji im je bio glavni favorit za prvo mesto u grupi. Na kraju Milan je uspeo da obezbedi prolaz dalje kao drugi u grupi pobedom nad Anderlehtom u Briselu (3:1).

Prvi gol za Milaneze je postigao ko drugi go Stefan El Šaravi koji je ove sezone ubedljivo najbolji igrač ekipe sa San Sira. Gol koji je postigao u 47. minutu mu je treći ove sezone u LŠ a 13 ukupno u svim takmičenjima.

Do kraja utakmice Mekses je predivnim golom makazicama povisio prednost gostiju u 71. minutu, ali je nadu ekipi, za koju je Milan Jovanović odigrao 77 minuta, ipak dao De Suter koji je u 78. minutu dao gol za 2:1. Ipak, Milan je izdržao nalete gostiju i uz to uspeo da postigne još jedan pogodak u prvom minutu nadoknade preko Pata, i očekivano se plasirao u nokaut fazu kolo pre kraja grupne.

Zenit – Malaga 2:2

( Deni 49, Fejzulin 86. – Rende 8, Fernandez 9. )

Anderleht – Milan 1:3

( De Suter 78. - El Šaravi 47, Mekses 71, Pato 90+1. )

TABELA: Malaga 11, Milan 8, Anderleht 4, Zenit 4.

GRUPA D

Ajaks - Borusija Dortmund

Dortmund je nastavio sjajne partije i dokazao da je forma ekipe Jirgena Klopa u uzlaznoj putanji. Borusija je pobedom u Amsterdamu protiv slabog Ajaksa (4:1) osigurla prolaz dalje i prezime će u Evropi, i to u najelitnijem evrposkom klupskom takmičenju.

Mladi Mario Gece je pokazao još jedan kakav je talenat i koliko potencijala ima. U Amsterdamu je zabeležio dve asistencije i jedan pogodak. Prvo je asistirao već u osmom minutu Marku Rojsu, a kasnije u drugom povremu i Poljaku Robertu Levandovskom.

U međuvremenu je i sam uspeo da se upiše u listu strelaca u 36. minutu. A uz to je i Levandovski bio još jednom strelac. Pre asistencije Gecea u drugom, Poljak je uspeo da postigne još jedan pogodka i to malo ranije, pri kraju prvog poluvremena.

Mančester Siti - Real Madrid

Derbi petog kola igrao se na "Etihad" stadionu gde je Mančester Siti još uvek sa velikom nadom da moše da prođe dalje dočekao madridski Real.

Gosti su poveli u 10. minutu golom Benzeme nakon očajne intervencije odbrane domćih za koju je svih 90 minuta odigrao srpski reprezentativac Matija Nastasić. Posle centaršuta Di Marije sa desne strane Benzema je ostao sam na pet metara ispred Džoa Harta koji nije mogao ništa nakon što je Francuza prestao odjednom da čuva Daglas Majkon.

"Građani" su jalovim napadima tokom celog meča pokušavali da stignu do gola, ali bar do jednog su uspeli da stignu u 73. minutu kada je iz penala strelac bio Serhio Aguero.

Do kraja meča Siti je mnogo više držao loptu, ali već dobro poznata organizovana odbrana Žozea Murinja održala je "prednost" do kraja meča.

Ajaks – Borusija Dortmund 1:4

( Hoesen 86. - Rojs 8, Gece 36, Levandovski 41, 67. )

Mančester siti – Real Madrid 1:1

( Aguero 73(pen). - Benzema 10. )

TABELA: Borusija 11, Real 8, Ajaks 4, Mančester siti 3.

(D. G./ D. J.)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA